...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Krakowskie cukiernie i piekarnie z pomocą Ukrainie

„Ugościmy Was chlebem” – to hasło jednej z inicjatyw krakowskich piekarzy, której celem jest pomoc mieszkańcom Ukrainy w formie najprostszej postaci, jaką jest bochenek chleba.

Trwająca od kilku dni wojna w Ukrainie uruchomiła falę pomocy dla mieszkańców tego kraju, którzy uciekają przed zbrojnym konfliktem. Krakowscy piekarze i cukiernicy na różne sposoby starają się pomóc przybywającym do Polski uchodźcom. 

Ugościmy Was chlebem

Drodzy Państwo, na zawsze zapamiętamy moment, kiedy radość z kręcenia pączków przerodziła się w szok i strach w związku z bombardowaniem Ukrainy. Potrzebowaliśmy chwili, żeby to do nas dotarło, żeby zmęczenie pączkowych tygodni przerodziło się w stres i ściśnięty żołądek.Jak chyba wszyscy, uświadomiliśmy sobie, że chcemy pomóc. Wiedzieliśmy, że mamy do dyspozycji chleb i dużo dobrej woli. Pomyśleliśmy sobie: "Ugościmy Was chlebem", no po prostu, bo jak inaczej - takim wpisem została zainaugurowana akcja zorganizowana przez Pochlebstwo” z krakowskiej dzielnicy Zabłocie (ul. Romanowicza 5).

 


Do akcji  natychmiast włączyły się inne piekarnie z Krakowa: „Miejska”, „Ferment”, „Świeżo Upieczona”, „Zaczyn”, „Bińkowscy”, „Młyn”, „100 bochenków”, „Chleb powszedni”. Chcą wspólnie przygotować magazyn żywności, z którego będzie dystrybuowane pieczywo. I będą to wysokiej jakości wypieki. Akcja ma swój plakat projektu graficzki Niny Kulik.  „Pochlebstwo” dostarczyło już pieczywo na granicę z Ukrainą. W niektórych piekarniach, w tym we wspomnianym „Pochlebstwie”, będzie możliwość zakupu bochenka chleba po niższej cenie, który później zostanie przekazany potrzebującym. Z podobną inicjatywą wyszła inna krakowska piekarnia rzemieślnicza „Piec” (ul. św. Filipa 14). Pod hasłem „Robimy zbiórkę za bułkę”. Każda osoba, która wrzuci jakąś kwotę do puszki zostanie poczęstowana bułką. Piekarnia „Zmączeni” (ul. Piwna 4 i ul. Sawiczewskich 1) także przygotowała i zawiozła pieczywo na ukraińską granicę oraz wspiera miejsca w Krakowie, gdzie przebywają małe dzieci z ukraińskich domów dziecka. 

Torcik kijowski

Z kolei krakowski cukiernik Konrad Tota, prowadzący autorską „Galerię Tortów Artystycznych” (ul. Romanowicza 1) na Zabłociu, do swojej witryny dołączył ciastko „Torcik kijowski”. Jak możemy przeczytać na oficjalnym profilu „GTA” na instagramie, dochód ze sprzedaży ciastka zostanie przeznaczony na wybrany przez pracowników pracowni cel. „Torcik kijowski” to wizytówka Kijowa. Konrad Tota przygotował wariację na temat tego deseru. Przepisów na tort kijowski jest wiele. Jedni przekładają masą same blaty bezowe, inni pieką biszkopt. Torcik z „Galerii Tortów Artystycznych” to biszkopt przełożony maślanym i kajmakowym kremem oraz warstwa bezy tzw. Dacquoise (dakłas). Całość wieńczy ganache z mlecznej czekolady. 

Krakowskim piekarniom i cukierniom dziękujemy za pomoc i zaangażowanie. Warto nadmienić, że akcje wsparcia dla naszych sąsiadów są organizowane przez piekarnie, cukiernie i lodziarnie w każdym mieście i nie tylko. Słodka branża ma - nomen omen - słodkie serce, o czym mogliśmy się przekonać już podczas pandemii.

Autor: Katarzyna Szarek

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji