autorzy, uczniowie: Mariola Zabielska, Zbigniew Strachota, nauczyciel prowadzący: Anna Matysiak
RECEPTURA
Ciasto
1/2 kg mąki
3/4 szkl. cukru pudru
250 g masła roślinnego
70 g smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajo
1 łyżka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
Lukier
2 łyżki soku z cytryny
200 g cukru pudru
dowolny barwnik
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy ok. 1,5 godz. w lodówce. Następnie porcję ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka wg upodobania.
Ciasto można wykorzystać do zrobienia orzeszków lub spodów do babeczek. Pieczemy na złoty kolor.
Po wystygnięciu dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny i zabarwionym barwnikiem.