Autoki: Patrycja Siuciak i Aneta Kaliszuk klasa III ZSZ. Secjalny Ośrodek Szkolno-Wychwawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Jacek Michalak
RECEPTURA
Składniki
50 dag miodu
15 dag cukru
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki przyprawy do pierników
1 kostka margaryny
białka z 2 jaj
300 g cukru-pudru
1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie
Roztop w rondelku miód i margarynę, a następnie wymieszaj z przyprawą do pierników. 10 dag cukru zagotuj z 5 łyżkami wody i wlej do wcześniej powstałej masy z miodem. Do całości dodaj utarte z cukrem żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dorzuć ubite na sztywną pianę białka i wszystko starannie wymieszaj. Powstałe ciasto posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw, aż stężeje. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wytnij foremkami kształty gwiazd, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C. Białka jaj ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj puder, na koniec dodaj sok z limonki. Gwiazdki sklejaj lukrem od największej do najmniejszej, po trzy tej samej wielkości, ostatnią przyklej stojącą na szczycie choinki i wydekoruj wg. uznania.