autorki: Anna Kulik, Katarzyna Pajnowska, Klaudia Mizera, kl. II, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sekowskiej w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak
RECEPTURA
Składniki
600 g mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 aromatu waniliowego
szczypta soli
Dekoracje
polewy biała i czekoladowa
kolorowe posypki
bakalie
Wykonanie
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy. Następnie dodajemy partiami mleko i przesianą mąkę z proszkiem – delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy aromat i białka ubite ze szczyptą soli – delikatnie łączymy łyżką. Gotowe ciasto wkładamy małymi porcjami do urządzenia do wypieku minipączków i pieczemy na złoty kolor. Gotowe minipączusie wkładamy do bibułek i nabijamy na wykałaczki umieszczone w jabłku. Dekorujemy polewami, kolorowymi posypkami i bakaliami – według własnego gustu i uznania.