autorzy: Ewelina Dorosz, Agnieszka Kiewel, uczennice kl. I ZSZ cukiernik, nauczyciel: Anna Matysiak
szkoła: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
150 g cukru pudru
Do przełożenia i dekoracji: 1 galaretka pomarańczowa, kolorowe posypki, wiórki kokosowe, cukier puder.
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybkimi ruchami zagniatamy. Schładzamy przez 30 min. Porcje ciasta wałkujemy na grubość 0,5 mm i foremką w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, w co drugim ciasteczku robimy wycięcie wykrawaczką w kształcie kółka. Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. Upieczone, przestudzone ciasteczka przekładamy tężejącą galaretką (1 galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody). Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy kolorową posypką, wiórkami kokosowymi (aby posypka i wiórki trzymały się ciasteczka, delikatnie smarujemy lukrem).
Smacznego!