autorzy: Anna Kulig, Katarzyna Pajnowska, uczennice kl. II ZSZ cukiernik, nauczyciel: Anna Matysiak
szkoła: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka wiśniowa
3 jogurty naturalne po 150 ml
Wykonanie
Galaretki cytrynową, agrestową, pomarańczową i wiśniową (po jednej z każdego rodzaju) rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody (każdą w oddzielnej miseczce) i odstawiamy do wystygnięcia.
Pozostałe galaretki (każdą z osobna) rozpuszczamy w 3 szklanki wrzątku, studzimy.
Gdy galaretki zaczynają tężeć, wylewamy je w dowolnej kolejności do formy na babkę. Formowanie/przygotowanie babki zaczynamy od wlania do formy galaretki rozpuszczonej w 1,5 szklanki wody (np. cytrynowej), następnie przykrywamy ją warstwą galaretki rozpuszczonej w 3/4 szklanki wody połączonej z jogurtem.
Gotową babkę schładzamy ok. 12 godz.. Dekorujemy wg uznania.
Smacznego!