10 najlepszych zespołów uczniów z całej Polski, 10 deserów ocenianych wg 10 kryteriów - 25 marca br. w Katowicach mogliśmy podziwiać zmagania młodych cukierników w konkursie Deser na dychę! Kto zdobył najwyższe noty jurorów?
Podobne artykuły
Deser na dychę – konkurs dla uczniów na 10. edycję Sweettargi 2019Fasolowe brownie kontra egzotyka! Niespodzianki konkursu Zdrowo – Smacznie – ArtystycznieNOWY konkurs dla uczniów cukiernictwa: Zdrowo – smacznie – artystycznieZnany i cieszący się popularnością konkurs uczniowski „Zdrowo – smacznie – artystycznie”, organizowany podczas Sweettargów, w tym roku przybrał inną nazwę. Pod hasłem "Deser na dychę" organizatorzy eventu (Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku, Centrum Targowe FairEXPO oraz firma Limoni) postanowili uczcić okrągłą 10. rocznicę katowickich targów. To właśnie cyfra 10 dominowała w zmaganiach młodych cukierników.
W finale z 22 zgłoszonych drużyn wzięło udział 10 zespołów (lista uczestników poniżej). Uczniowie mieli jedynie 2,5 godziny na przygotowanie deserów, a ich prace oceniali jurorzy według ściśle określonych 10 kryteriów: stanowisko pracy, stopień trudności, prezentacja pracy, wygląd deseru, smak, metody i techniki pracy, oryginalność receptury, jakość użytych produktów, wykorzystanie w deserze lodów, ekspozycja pracy. W tym roku jurorami byli:
- Giacomo Canteri (przewodniczący) - Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej;
- Mario Serani – lodziarz pochodzący z rodziny włoskich rzemieślników lodziarstwa, Mistrz Lodziarski , Bruno il Gelato di un Tempo;
- Szczepan Wiatr – mistrz lodziarski, dyrektor handlowy AromItalia.
Werdyktem jurorów zwycięzcami konkursu "Deser na dychę" zostali:
1. miejsce - Marcel Buras i Maciej Kowalski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach - deser „Szampanskie podniebienie"
2. miejsce - Natalia Samsel i Klaudia Styczeń ze Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku - deser „Szarlotka Michała”
3. miejsce - Carmen Galvani i Natalia Bielecka z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie - „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech”
Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu Nikoda i Samuela Włostowskich za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności mieli okazję zaprezentować podczas SweetTargów 2019 (poza konkursem głównym).
Zespoły, które uczestniczyły w konkursie Deser na dychę
- Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;
- Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;
- Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj; przygotowanie zespołu do konkursu - mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha;
- Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;
- Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;
- Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;
- Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;
- Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;
- Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;
- Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała
Zapraszamy do obejrzenia GALERII ZDJĘĆ
Tekst i fot.: Radosław Bała, OHP Rybnik