Pieczywo wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3 stanowi doskonałe źródło tych substancji, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Wkrótce pojawi się ono w polskich sklepach.
Podobne artykuły
Wielkanocne bochenkiW poszukiwaniu prawdziwego chleba – konsumencie, chroń się samO optymalnych chlebach bożonarodzeniowychWysoka zawartość błonnika, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3 to główne korzyści wynikające ze spożycia nowych wyrobów, które wprowadza na rynek firma Semix. Konsumenci będą je mogli nabyć w sieci detalicznej na przełomie marca i kwietnia tego roku. Są to pierwsze na rynku produkty piekarnicze o tak wysokiej zawartości kwasów omego-3. Nie powinny się przy tym znacząco różnić ceną od porównywalnych wyrobów, na przykład chleb będzie miał cenę mniej więcej o 10% wyższą od standardowego półkilogramowego bochenka.
Technologia wzbogacania pieczywa w kwasy omega-3
Kwasy omega-3 trafiają do produktów piekarniczych w postaci mielonego i łamanego siemienia lnianego oraz oleju lnianego. Semix posiada w tym zakresie specyficzną technologię – termizację siemienia lnianego, dzięki której olej nie utlenia się i zachowuje trwałość. Oprócz tego w procesie zapach kwasów. Głównym źródłem tych niezbędnych dla organizmu człowieka substancji są właśnie ryby, a że w naszym kraju ich spożycie od lat jest na niskim poziomie, dostarczanie sobie kwasów omega-3 za pośrednictwem produktów piekarniczych wydaje się sposobem optymalnym.
Zalety Pieczywa Omega-3
Według specjalistów dzienną zalecaną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 zapewnia już 100 g pieczywa wzbogaconego olejem lnianym. Zamiast każdego ranka uzupełniać poziom tych kwasów za pomocą suplementów, co niektórzy czynią, taki sam efekt można uzyskać, jedząc na śniadanie Pieczywo Omega-3 firmy Semix. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że taki chleb jest znaczącym źródłem błonnika i wspomnianych kwasów. Uznał zasadność oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, jeśli znajdą się na opakowaniach pieczywa.
ności składnika oleistego Pieczywo Omega-3 ma także dłuższą trwałość, cechują go ponadto miękkość i sprężystość miękiszu. Istotną informacją jest również to, że siemię lniane używane do jego produkcji pochodzi z Polski.
Pieczywo Omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważne, wręcz niezbędne dla prawidłowego metabolizmu substancji w organizmie, przynoszą też szereg korzyści zdrowotnych. Błonnik również znany jest ze swoich zbawiennych żywieniowych właściwości. Stosując naszą recepturę, na oznakowaniach pieczywa można umieszczać oświadczenia żywieniowe i zdrowotne typu: „Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3” i „Wysoka zawartość błonnika”. Kwas alfa-liponowy ALA (omega-3) przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Korzystny efekt osiąga się, spożywając 2 g ALA omega-3 dziennie (100 g pieczywa). Aby zachować pełnię zdrowia, należy przestrzegać zasad zdrowego stylu życia i stosować zbilansowaną dietę.
Pomoc marketingowa
• Plakat A2
• Ulotka reklamowa (zawieszka na regały, kosz)
• Banderola na pieczywo
Pobierz materiały w wersji do druku >>
Receptura
Sposób przygotowania:
- Mieszanie ciasta: 4 min wolne/4 min szybkie obroty
- Temperatura ciasta: 26-28oC
- Leżakowanie ciasta: 20 min
- Dzielenie ciasta: wg uznania, np. 80 g
- Fermentacja końcowa: ok. 40-45 min
- Wypiek: 220oC, ok. 18 min