receptura firmy Kames
Lody na bazach "G" – bez cukru
Innowacyjne bazy bez cukrów i aromatów. Bazy zawierają naturalny słodzik , 270 razy slodszy
od sacharozy, który w odróżnieniu od innych tego rodzaju środków nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Stevia jest używana od stuleci w krajach Ameryki Południowej, lecz dopiero niedawno zauważyła ją reszta świata.
Lody mleczne bez cukru robi się z Bazy "G" do lodów mlecznych (k past bez
cukru, z których wydobywa pełny aromat.
Proces zimny, jednak zaleca się użycie ciepłego mleka, by uławić rozpuszczanie bazy.
Zalecana receptura:
0,9 kg (1 op.) bazy G
2,85 litra mleka 3,2%
150 g świeżej śmietanki 30%
z dodatkiem jednej z poniższych past MEC3
- 480 g pasty ORZECH LA-LASKOWY - 165 kcal/100 g lodów,
- 480 g pasty PISTACJA 100% lub PREMIUM - 165 kcal/100 g lodów
- 70 g proszku KAWA LIOFILIZOWANA - 107 kcal/100 g lodów
- 390 g pasty KAKAO KREM - 142 kcal/100 g lodów
- 390 g pasty GIANDUIA AMARA - 147 kcal/100 g lodów.
Jeśli dodamy do mieszanki 3 świeże żółtka, ilość kalorii nieco wzrośnie, ale lody będą bardziej kremowe, z nutą smakową, jaką niektórzy z nas pamiętają z dawnych lat.
Lody owocowe bez cukru robi się z Bazy "G" do lodów owocowych (kod 02482) oraz wyłącznie
świeżych lub mrożonych owoców.
Proces zimny, jednak zaleca się użycie ciepłej wody, by uławić rozpuszczanie bazy.
Przykładowe receptury:
lody truskawkowe
(75 kcal/100 g)
1,05 kg (1 op.) bazy G
2 kg zmiksowanych owoców
- świeżych lub mrożonych
1 litr wody.
lody cytrynowe
(65 kcal/100 g)
1,05 kg (1 op.) bazy G
1 kg soku z cytryn
(wyciskanego)
2 litry wody
lody pomarańczowe
(88 kcal/100 g)
1,05 kg (1 op.) bazy G
2,55 kg soku z pomarańczy
(wyciskanego)
0,45 litra wody.