...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Love me tender, czyli Walentynki na słodko

Czekoladki i słodkości w kształcie serca to topowe produkty sprzedwane w milionach na całym świecie właśnie w święto zakochanych. Od XIX wieku do dziś czekolada jest symbolem romantycznej miłości i zmysłowości.

Walentynki na trwałe wpisały się w kalendarz obchodzonych w Polsce świąt. Przez jednych są krytykowane z powodu przesadnej komercjalizacji, przez innych są lubiane i wyczekiwane. Z pewnością branża cukiernicza przeżywa wtedy małe oblężenie, bo czekolada w połączeniu z motywem serduszek to wdzięczny produkt na walentynkowy upominek. 

Kwiaty, liściki i grafiki Peyneta

Jakkolwiek postać św. Walentego może być problematyczna w identyfikacji, tak jedno jest pewne, że jego osoba kojarzy się z miłością i z wzajemnym obdarowywaniem się. Najbardziej jego kult rozwinął się w Anglii, we Francji, w Stanach Zjednoczonych. Od XVI wieków kobietom wysyłano kwiaty i liściki miłosne. Dziś są to kartki, wysyłane na masową skalą od 1800 roku. W tym właśnie roku Amerykanka Esther Howland zapoczątkowała tradycję korzystania z gotowych kartek walentynkowych. Do popularności walentynkowych kartek przyczynił się również francuski rysownik, specjalizujący się w sztuce użytkowej - Raymond Peynet (1908 – 1999) znany z uroczych  grafik, gdzie tematem przewodnim była miłość. Jeśli jesteśmy we Francji to już tylko krok do francuskich chocolatiers, którzy oferują klientom walentynkowy asortyment. 

 


Przenieśmy się jednak na moment do XIX wiecznej Anglii, kiedy to słynny po dzis dzień producent czekolady, Richard Cudbury niejako stworzył tradycję obdarowywania się zakochanych pudełkami w kształcie serca pełnymi czekoladek. Były to czasy rewolucji technologicznej i właśnie udało się stworzyć prasę hydrauliczną, dzięki której oddzielano kuch od masła kakaowego. Myśląc co z tą nadwyżką tłuszczu zrobić, Cudbury wpadł na pomysł spopularyzowania małych wyrobów czekoladowych własnie jako prezenty. Czekolada miała w pruderyjnych czasach stać się symbolem romansu. Oprócz zmysłu marketingowego, nie sposób nie zobaczyć też czegoś więcej w tym zamyśle. Czekolada od niemal tysiącleci uważana była za silny afrodyzjak, co w zgodzie z dzisiejszą nauką na temat jej biochemicznego składu, można uznać za przypieczętowanie faktu, że jest najlepszym pomysłem na podarunek dla ukochanej osoby.

 

Pudełko pralin fracuskiej marki La Maison du Chocolat


Love me tender

I tak aż do dziś nie wymyślano nic bardziej adekwatnego na Walentynki w cukiernictwie i przemyśle cukierniczym  jak motyw serduszek! Wypiekane są ciasta w kształcie serc i produkowane czekoladki. Francuski cukiernik i chocolatier: Jean – Paul Hévin przygotował między innymi czekoladowe ciastko w formie serca dla dwóch osób z cytatem z piosenki Elvisa Presleya „Love me tender” z ciemnej czekolady, z migdałami i z musem czekoladowym.

 

 

Inny chocolatier Belg – Pierre Marcolini wypuścił w tym czasie do sprzedaży zestawy czekoladowych serduszek o różnych smakach.

 

 

W tyle nie pozostali polscy czekoladnicy. Firma „La Chocola Boutique” przygotowała duże praliny – serduszka z gorzkiej czekolady, nadziewane czekoladowym kremem z migdałami i z preparowanym ryżem. Słodki dodatek jest walentynkowym upominkiem, który większości osobom sprawi radość i zapewni miłe wspomnienia. 

 

 

Katarzyna Szarek


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji