autor, uczeń: Angelika Remes, nauczyciel prowadzący: Anna Matysiak
RECEPTURA
Biszkopt makowy
4 jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x35 cm. Piec przez 20 min w 180°C.
Masa cytrynowa
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
200 g jogurtu greckiego
2 śmietanfiksy
10 g żelatyny
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
Śmietanę ubić z cukrem, jogurtem i fiksami. Dodać upłynnioną żelatynę , skórkę i sok z cytryny.
Poncz
1 szkl. wody
1 łyżka cukru
3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
4 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki upłynniamy w kąpieli wodnej.
Dodatkowo
150 g biszkoptów
250 g powideł śliwkowych
100 g rodzynek
Wykonanie
Biszkopt makowy nasączony – powidła śliwkowe – masa cytrynowa – biszkopty nasączone – polewa – rodzynki.