autorzy: Aleksandra Szczęsna, Kamila Syrzycka, nauczyciel: Jacek Michalak
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pała II w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
20 dag płatków owsianych uprażonych na patelni bez tłuszczu
25 dag cukru
2 dag masła
4 jajka
skórka otarta z cytryny
kilka łyżek powideł śliwkowych
20 dag cukru
2 białka
sok z cytryny
tłuszcz i bułka tarta do wysypania blaszki
Wykonanie
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj przestudzone stopione masło oraz startą skórkę cytrynową.
Ubij sztywną pianę z 4 białek, połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
Mniejszą tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Napełnij masą owsianą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy (ok. 40 min). Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia. Rozetnij na dwa placki.
Placki przełóż powidłami. Cukier zalej 1/4 szklanki gorącej wody i na małym ogniu ugotuj gęsty syrop. Lekko zakwaś go sokiem z cytryny. Z 2 białek ubij sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, powoli cienkim strumieniem dolewaj małe ilości gorącego syropu – powinna powstać gęsta śnieżnobiała masa. Posmaruj mazurek, posyp odrobiną płatków owsianych, pozostaw do zastygnięcia.