...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Mazurek owsiany

autorzy: Aleksandra Szczęsna, Kamila Syrzycka, nauczyciel: Jacek Michalak
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pała II w Radzyniu Podlaskim

RECEPTURA

Składniki
20 dag płatków owsianych uprażonych na patelni bez tłuszczu
25 dag cukru
2 dag masła
4 jajka
skórka otarta z cytryny
kilka łyżek powideł śliwkowych
20 dag cukru
2 białka
sok z cytryny
tłuszcz i bułka tarta do wysypania blaszki



 

Wykonanie
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj przestudzone stopione masło oraz startą skórkę cytrynową.
Ubij sztywną pianę z 4 białek, połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
Mniejszą tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Napełnij masą owsianą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy (ok. 40 min). Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia. Rozetnij na dwa placki.
Placki przełóż powidłami. Cukier zalej 1/4 szklanki gorącej wody i na małym ogniu ugotuj gęsty syrop. Lekko zakwaś go sokiem z cytryny. Z 2 białek ubij sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, powoli cienkim strumieniem dolewaj małe ilości gorącego syropu – powinna powstać gęsta śnieżnobiała masa. Posmaruj mazurek, posyp odrobiną płatków owsianych, pozostaw do zastygnięcia.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji