autor: Aleksandra Greń, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3przy Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
opiekun: mgr Aleksandra Katana-Pietraszko
RECEPTURA
Składniki
Pierniczki lukrowane -100 g
Migdały całe -10 g
Śliwka suszona -10 g
Orzechy laskowe – 15 g
Orzechy włoskie – 10 g
Kakao – 10 g
Miód – 50 g
Mleko – 250 ml
Śmietana 30% - 250 ml
Bakalie do dekoracji: rodzynki, migdały, orzechy
Przygotowanie
Pierniczki, migdały, orzechy i śliwki suszone miksujemy. Następnie zalewamy śmietaną i mlekiem, gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy kakao i miód, wszystko razem mieszamy. Na koniec przecedzamy wszystko przez gęste sitko, przekładamy na talerze i dekorujemy bakaliami.
Smacznego!