17 młodych cukierników oraz 13 młodych piekarzy przyjechało do Wrocławia na wielki, 18. już finał Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W połowie kwietnia uczniowska elita, wyłoniona w wojewódzkich eliminacjach, pokazała młodzieńczą wyobraźnię i kunszt, by zmierzyć się z tematem „Moja mała Ojczyzna”.
Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
i Piekarz, 15-17 kwietnia 2013, Wrocław
Uczestnicy 18. edycji Turnieju wspólnie z organizatorami
i opiekunami
Turniej od lat cieszy się dużym zainteresowaniem i rządzi się tymi samymi regułami: pierwszego dnia odbywa się część teoretyczna (test 30 zadań ‒ najlepsze wyniki z poszczególnych klasyfikacji publikujemy na końcu informacji), natomiast drugiego – najbardziej emocjonująca część praktyczna. Od wielu lat młodzi cukiernicy rywalizują w znanej wrocławskiej cukierni Carolin & Simon Sergiusza, Władysławy i Gabrieli Siemionko we Wrocławiu, podczas gdy w Zakładzie Piekarsko-Cukierniczym Ryszarda, Agnieszki i Łukasza Grabarczyków w Kątach Wrocławskich toczy się rywalizacja piekarzy. To właśnie tam odbywa się najciekawsza i najbardziej emocjonująca część Turnieju.
W tym roku wszystkie prace konkursowe były podyktowane tematem „Moja mała Ojczyzna”. Jak się okazało, dał on nieograniczone możliwości interpretacyjne, pokazując całe spektrum „małych ojczyzn”: od ogrodu, przez zabytkowe budowle rodzinnych miast, po czekoladowego marszałka Józefa Piłsudzkiego lub wypieczonego Smoka Wawelskiego.
Zarówno cukiernicy, jak i piekarze mieli do wykonania po pięć zadań. Na liście zadań cukierników były: tort o wadze od 3 kg do 4 kg, 6 sztuk ciastek bankietowych, eksponat z karmelu lub czekolady, dwóch rodzajów pralinek po 10 sztuk oraz 6 figurek z marcepana. Natomiast piekarze musieli uformować jak najwięcej rogalików wyborowych w 5 minut, przygotować chleb okolicznościowy (do 2 kg), ozdobiony elementami z ciasta martwego, uformować wyborowe pszenne pieczywo drobne, jak: kajzerki, bułki dowolne, plecionki, solanki. Do tego dochodziło wykonanie dowolnego wyrobu z ciasta półcukierniczego, a także uformowanie chałki tureckiej i żydowskiej.
Po podsumowaniu wszystkich zdobytych przez finalistów punktów jurorzy wyłonili laureatów. Na uroczystym zakończeniu, Turniejów połączonym z ekspozycją wszystkich konkursowych prac, przewodniczący komisji turnieju dla piekarzy Marian Noweta oraz przewodniczący komisji III etapu turnieju dla cukierników Wojciech Biegański ogłosili wyniki klasyfikacji generalnej.
Zwycięzcy XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz:
I miejsce – Bartosz Ireneusz Kazimierczak z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu – 88,4 pkt
II miejsce – Łukasz Krefta z Pomorskiej Szkoły Rzemiosł w Gdańsku – 83,4 pkt
III miejsce – Bartosz Bugajski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie – 78,2 pkt.
Zwycięzcy XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik:
I miejsce – Jagoda Urbańska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku – 92 pkt
II miejsce – Justyna Wawrzyniak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Łodzi – 85,2 pkt
III miejsce – Mateusz Twardzik z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Niepołomicach – 85,2 pkt
Laureaci trzech pierwszych miejsc w obu zawodach otrzymali puchary i wiele cennych nagród rzeczowych ufundowanych przez Komitet Główny Turnieju oraz licznych sponsorów. Wszyscy finaliści otrzymali pamiątkowe medale, fachowe czasopisma i książki. Organizatorzy na koniec życzyli wszystkim finalistom dalszych sukcesów oraz wielu możliwości rozwijania zdolności w zawodach cukiernika i piekarza – do życzeń dołącza się również redakcja "Mistrza Branży".
Najlepsze wyniki z części teoretycznej (I dzień)
w zawodzie cukiernik:
1. Jagoda Urbańska, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku ‒ 29 pkt
2. Mateusz Twardzik, Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Niepołomicach ‒ 28 pkt
3. Mariola Wyczyńska, Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu ‒ 27 pkt
w zawodzie piekarz:
1. Bartosz Ireneusz Kazimierczak, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu ‒ 24 pkt
2. Łukasz Krefta, Pomorska Szkoła Rzemiosł w Gdańsku ‒ 23 pkt
2. Bogusław Kozubal, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 ‒ 23 pkt
3. Bartosz Bugajski, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ‒ 22 pkt
3. Dawid Eland, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sosnowcu ‒ 22 pkt
3. Radosław Skoczylas, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie ‒ 22 pkt
Najlepsze wyniki części praktycznej (II dzień)
w zawodzie cukiernik:
1. Jagoda Urbańska, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku ‒ 63 pkt
2. Iwona Charytańska, Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie ‒ 62,2 pkt
3. Izabela Bukowska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku ‒ 62 pkt
w zawodzie piekarz:
1. Bartosz Ireneusz Kazimierczak, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu ‒ 64,4 pkt
2. Łukasz Krefta, Pomorska Szkoły Rzemiosł w Gdańsku ‒ 60,4 pkt
3. Bartosz Bugajski, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ‒ 56,2 pkt
Organizatorami tegorocznej edycji turniejów są: Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu, Zespół Szkół Zawodowych Nr 5 we Wrocławiu oraz współorganizatorzy: rodzinna Cukiernia Carolin & Simon Sergiusza, Władysławy, Gabrieli Siemionko we Wrocławiu, Zakład Piekarsko-Cukierniczy Ryszarda, Agnieszki, Łukasza Grabarczyków w Kątach Wrocławskich, Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP we Wrocławiu, Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników. |
Mała mała Ojczyzna niejedno ma oblicze.
Prace zwycięzców