Chcesz wiedzieć, jak w pełni wykorzystać ich zalety? Trudno wyobrazić sobie produkcję cukierniczą (w tym ciastkarską) bez użycia tłuszczu...
Podobne artykuły
Tłuszcze w produkcji piekarsko-cukierniczej – cz. INowy limit zawartości tłuszczów trans w żywności od kwietnia 2021 r.Torty komunijne i ślubne made by Ewa DrzewickaCzy wiesz, że…
• Prawdopodobnie codziennie stykasz się z olejami produkowanymi przez Zakłady Tłuszczowe Kruszwica. Zawarte są m.in. w: pieczywie, słodkich wypiekach, daniach gotowych, majonezie, słodkich i słonych przekąskach a także w konserwach rybnych i serach.
• Na świecie tłoczy się olej z ponad 50 różnych roślin, ich właściwości pozwalają na szerokie zastosowanie spożywcze i kosmetyczne.
• O jakości oleju decyduje jakość nasion, sposób zbioru, przechowywanie oraz proces przetwarzania.
• Jakość oleju ma duże znaczenie przy procesie technologicznym produkowania ciasta. Wpływa na jego elastyczność, łatwość wyrabiania, świeżość i smak.
• Najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy bogaty jest w kwasy: oleinowy, linolowy i alfa-linolowy pomagające utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
• Olej słonecznikowy obfituje w witaminę E. Charakteryzuje się jej najwyższą zawartością spośród wszystkich olejów roślinnych.
• Olej tłoczony z gorzkiej odmiany migdałów jest trujący. Przed spożyciem musi zostać poddany rafinacji…
O olejach wiemy wszystko.
Zobacz więcej ciekawostek, porad i praktycznych wskazówek.
Wejdź na poznajolej.pl