Symbol Paryża, bagietka, jest tak ważna, że co roku wybiera się tą najsmaczniejszą w całym mieście. Makram Akrout, właściciel piekarni „Les Boulangers de Reuilly” został laureatem tegorocznej edycji.
W Paryżu wybrano najsmaczniejszą bagietkę w mieście. W konkursie degustowano 122 ze 173 bagietek dopuszczonych do konkursu. Były to tak zwane bagietki tradycyjne, czyli wypiekane wyłącznie w piekarniach rzemieślniczych. Każda z bagietek musiała spełnić precyzyjne wymagania: mierzyć między 55 a 70 cm, ważyć między 264 a 314 gram i mieć 18 gram soli na 1 kg mąki. Bagietki oceniane były przez jury złożone z urzędnika merostwa Paryża odpowiedzialnego za handel i rzemiosło, z piekarzy, z laureatów z poprzednich edycji konkursu oraz z losowo wybranych 6 mieszkańców stolicy.
Pieczywo dla prezydenta
Oceniano wygląd produktu, jakość wypieczenia, konsystencję miąższu, zapach i smak. Zwycięzcą został Makram Akrout, który mówi o sobie, że urodził się w piekarni. I to prawda ten 42 - letni z pochodzenia Tunezyjczyk jest synem piekarza, który zaledwie rok temu kupił piekarnię „Les Boulangers de Reuilly”. Radość z wygranej dzielił nie tylko ze swoim ojcem, ale także z innymi pracownikami: drugim piekarzem, dwoma cukiernikami i czterema sprzedawczyniami. Nagrodą są 4000 euro i dostarczanie przez cały rok pieczywa do Pałacu Elizejskiego, co jest wielką nobilitacją dla każdej wygranej piekarni.
„Jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało – mówi Makram Akrout – ale zrobimy wszystko, żeby stanąć na wysokości zdania. To zdarza się raz w życiu, więc zrobię wszystko, by tego nie zepsuć. To prawdziwy honor!”
Nie można wyobrazić sobie Paryża i Francji bez bagietki, więc warto wiedzieć gdzie się udać po te najlepsze. Poniżej lista piekarni z wyróżnionymi bagietkami włącznie z tą najlepszą:
Makram Akrout - Les Boulangers de Reuilly - 54, boulevard de Reuilly, Paris 12e
Houcine Saidi - Boulangerie de la Place- 162, boulevard Vincent Auriol, Paris 13e
Jean-Philippe Lardeux - Maison Lardeux - 63, rue Caulaincourt, Paris 18e
Florian Bleas - Aux délices de Vaugirard - 48, rue Madame, Paris 6e
Khemoussi Mansou - Aux délices de Glacière - 90, boulevard Auguste Blanqui, Paris 13e
Frédéric Comyn - Le Pétrin Fontains - 88, rue Cambronne, Paris 15e
Vivien Bailleux - Boulangerie Béchu - 118, avenue Victor Hugo, Paris 16e
Ahmed Ounissi - Boulangerie BAC - 2, rue de la Butte aux Cailles, Paris 13e
Hayoug Kim - Société Boris Lume - 48, rue Caulaincourt, Paris 18e
Alexis Pottier - Aux Castelblangeois - 168, rue Saint-Honoré, Paris 1er
Źródło: www.paris.fr