...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsza bagietka tradycyjna w Paryżu!

Symbol Paryża, bagietka, jest tak ważna, że co roku wybiera się tą najsmaczniejszą w całym mieście. Makram Akrout, właściciel piekarni „Les Boulangers de Reuilly” został laureatem tegorocznej edycji.

W Paryżu wybrano najsmaczniejszą bagietkę w mieście. W konkursie degustowano 122 ze 173  bagietek dopuszczonych do konkursu. Były to tak zwane bagietki tradycyjne, czyli wypiekane wyłącznie w piekarniach rzemieślniczych. Każda z bagietek musiała spełnić precyzyjne wymagania: mierzyć między 55  a 70 cm, ważyć między 264 a 314 gram i mieć 18 gram soli na 1 kg mąki. Bagietki oceniane były przez jury złożone z urzędnika merostwa Paryża odpowiedzialnego za handel i rzemiosło, z piekarzy, z laureatów z poprzednich edycji konkursu oraz z losowo wybranych 6 mieszkańców stolicy. 

Pieczywo dla prezydenta

Oceniano wygląd produktu, jakość wypieczenia, konsystencję miąższu, zapach i smak. Zwycięzcą został Makram Akrout, który mówi o sobie, że urodził się w piekarni. I to prawda ten 42 - letni z pochodzenia Tunezyjczyk jest synem piekarza, który zaledwie rok temu kupił piekarnię „Les Boulangers de Reuilly”. Radość z wygranej dzielił nie tylko ze swoim ojcem, ale także z innymi pracownikami: drugim piekarzem, dwoma cukiernikami i czterema sprzedawczyniami. Nagrodą są 4000 euro i dostarczanie przez cały rok pieczywa do Pałacu Elizejskiego, co jest wielką nobilitacją dla każdej wygranej piekarni. 

 


„Jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało – mówi Makram Akrout – ale zrobimy wszystko, żeby stanąć na wysokości zdania. To zdarza się raz w życiu, więc zrobię wszystko, by tego nie zepsuć. To prawdziwy honor!”

 


Nie można wyobrazić sobie Paryża i Francji bez bagietki, więc warto wiedzieć gdzie się udać po te najlepsze. Poniżej lista piekarni z wyróżnionymi bagietkami włącznie z tą najlepszą:

Makram Akrout - Les Boulangers de Reuilly - 54, boulevard de Reuilly, Paris 12e

Houcine Saidi - Boulangerie de la Place- 162, boulevard Vincent Auriol, Paris 13e

Jean-Philippe Lardeux - Maison Lardeux - 63, rue Caulaincourt, Paris 18e

Florian Bleas - Aux délices de Vaugirard - 48, rue Madame, Paris 6e

Khemoussi Mansou - Aux délices de Glacière - 90, boulevard Auguste Blanqui, Paris 13e

Frédéric Comyn - Le Pétrin Fontains - 88, rue Cambronne, Paris 15e

Vivien Bailleux - Boulangerie Béchu - 118, avenue Victor Hugo, Paris 16e

Ahmed Ounissi - Boulangerie BAC - 2, rue de la Butte aux Cailles, Paris 13e

Hayoug Kim - Société Boris Lume - 48, rue Caulaincourt, Paris 18e

Alexis Pottier - Aux Castelblangeois - 168, rue Saint-Honoré, Paris 1er

Źródło: www.paris.fr

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji