"Podróż św. Mikołaja" w piernikowej interpretacji uczniów szkół gastronomicznych wyłoniła nowe młode talenty. Laureatką I miejsca została Małgorzata Skupio.
I ogólnopolski konkurs na artystyczne dekorowanie pierników dla uczniów szkół gastronomicznych dekor-PIERNIK-art., którego organizatorem był Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie cieszył się duża popularnością. W konkursie wzięło udział 65 uczniów z 23 szkół gastronomicznych z całej Polski. Pomysłodawcą konkursu jest nauczycielka przedmiotów zawodowych Katarzyna Hryciuk, która organizując konkurs miała na celu w tym trudnym czasie zaangażowanie uczniów, stawianie na własny rozwój a także podtrzymanie tradycji wypieku i ozdabiania pierników. Wszystkie nadesłane prace charakteryzowały się oryginalnością, pomysłowością, w wielu pracach można było dostrzec wykorzystanie kilku technik lukrowania, co dowodziło, że uczniowie poszukiwali przy tworzeniu swoich dzieł informacji na temat sztuki lukrowania. Można było w pracach dostrzec elementy sztuki ludowej, koronkarstwa czy bajek. Profesjonalne Jury: Paweł Mieszała, Iga Sarzyńska-Komorowska, Anna dziedzic, Agata Kubacka oraz Daniel Bauer po obejrzeniu wszystkich prac, oceniając estetykę wykonania dokładność, precyzję, techniki, nawiązanie do tematu czy oryginalność wybrali piątkę nagrodzonych prac. Przyznano trzy nagrody i dwa wyróżnienia.
1 miejsce - Małgorzata Skupio z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
2 miejsce- Mikołaj Bebek z ZSG-H w Wiśle
3 miejsce – Anna Misiak z ZST w Turku
wyróżnienie – Monika Konieczny z ZSZ w Opolu
wyróżnienie – Adrianna Adwent z ZSE-G w Tarnowie
Gratulujemy uczniom wspaniałych prac!
Nagrody w postaci kursów, sprzętu, książek i czasopism ufundowali Starostwo Powiatowe w Koninie, Słodki Decor, Kokino, Szablony Kulinarne, Callebaut, Food Colours, autorzy "Kreacji", a także nasza redakcja.