Kreatywni i pełni pasji ludzie znowu pojawią się w Strefie Mistrza Branży, by podzielić się wiedzą i innowacyjnymi pomysłami dla lodziarni, cukierni i piekarni! Tym razem show z udziałem znakomitych specjalistów odbędzie się 12-14 marca br. podczas SweetTARGów. Sprawdź koniecznie program pokazów.
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuJedynie z dziennikarskiego obowiązku przypominamy, że Strefa Mistrza Branży to przestrzeń pokazów technologicznych promująca ciekawych ludzi, innowacyjne i świeże pomysły dla piekarni, cukierni, lodziarni czy czekoladziarni. W Katowicach odbędzie się już 8. edycja Strefy, która do tej pory gościła wielu znakomitych mistrzów z naszej branży i to dzięki nim ten projekt tak fajnie się rozwinął. Już dziś zapraszamy Państwa na SweetTARGi, gdzie wspólnie z zaproszonymi Gośćmi rozkręcimy smaczny show!
Strefa Mistrza Branży - stoisko 35. Codziennie pokazy na żywo i degustacje. Każdego dnia Strefa będzie przyciągać zapachem świeżo parzonej kawy najlepszego sortu.
12.03 (sobota)
10.00 – 11.50 Kawa i ciasta – sztuka połączenia kaw i deserów – Wojciech Reizer, Corriere Caffe
12.00 –13.20 Lody nie takie straszne jak je malują, czyli wszystko co powinniśmy wiedzieć o lodach, prezentacja połączona z degustacją – Sławomir Szewczyk, Sempre Group
13.30 – 14.20 Modelowanie figurek z masy cukrowej i czekolady plastycznej – Anna Daraż, Pracowania Tortów „Niezłe Ciacho”
14.30 – 15.20 Trufle bez cukru – Anna Szczepłek, Gabriela Wesół, Sztuka Czekolady
15.30 – 17.00 Kanty w tortach i figurki wielkanocne z masy cukrowej – Kinga Jakimowicz, Pracownia Cukiernicza „Torcik”
13.03 (niedziela)
10.00 – 11.20 Ekologiczne rzemiosło: chleby z innej mąki – biopiekarz Bogdan Smolorz, Mariola Smolorz, BioPiekarnia
11.30 – 12.50 Wykorzystanie nadzień termostabilnych Lauretta (owocowych i kremowych) do ciastek francuskich oraz zastosowanie nowego bezbarwnego żelu dekoracyjnego Cristalli, gotowego do użycia w żelownicach lub bez żelownic – Mariusz Misiewicz, Kandy
13.00 – 13.50 Nowe trendy lodów rzemieślniczych – Dawid Szulc, Comprital Polska
Tematyka:
- Lody Fit – proteinowe podejście do tematu lodów, czyli jak zajadać się lodami i mieć spokojne sumienie.
- Weganie w lodziarni – czy sorbety to jedyne lody dla wegan? Jak poszerzyć grono klientów o kolejną grupę docelową
14.00 – 15.30 Dekoracje wielkanocne z czekolady – kreatywne wykorzystanie czekolady, barwników, zamszu oraz folii karotenowych – Joanna Olszewska (właścicielka Chocoevents), Sempre Group
15.40 – 17.00 Wielkanoc w stylu angielskim. Sweet table by Katie's Cupcake – Katarzyna i Michał Wójcikowie, Tomek Czarnecki, Katie's Cupcake
14.03 (poniedziałek)
10.00 – 12.00 Warsztaty: Jak otworzyć lodziarnie – Krzysztof Smoleń, Sempre Group
12.15 – 14.15 KarmeLoVe fascynacje, czyli pozytywnie zakręcone wariacje z cukru – Teresa Trzaskalik, AKO
14.30 – 16.00 Kawa i ciasta – sztuka połączenia kaw i deserów – Wojciech Reizer, Corriere Caffe
Stałe punkty konsultacyjne:
• Oblicz wartości odżywcze i energetyczne swoich produktów dzięki FOODCAL. Wszystko o znakowaniu wartością odżywczą zgodnie z Rozporządzeniem (UE) 1169/2011. W naszym punkcie konsultacyjnym dowiesz się:
- Jak najszybciej policzyć wartości odżywcze i energetyczne?
- Czy koniecznie trzeba oddać do analizy laboratoryjnej wszystkie swoje produkty?
- Skąd czerpać informacje o wartościach odżywczych surowców?
- Jaki jest wpływ procesów technologicznych na wartości odżywcze?
- Jak udowodnić poprawność danych w razie kontroli?
- Jak działa program Nutrition Calculator FOODCAL?
W punkcie będzie można odebrać rabat na usługę obliczenia wartości odżywczej na kwotę 500 zł
Konsultanci: Agata Kondrat, Dariusz Młynarczyk
• Szkolenie z Obsługi Klienta – konsultacje i zapisy na Szkolenie Obsługi Klienta – kompleksowe szkolenie jednego dnia dla pracowników piekarni, cukierni, lodziarni i kawiarni, prowadzone na terenie lokalu firmy. W punkcie konsultacyjnym dowiesz się również, jak pozyskać dofinansowanie na poziomie 100% w oparciu o zasoby Krajowy Fundusz Szkoleniowy.
Konsultant: Michał Rusek
• Codziennie świeżą kawę włoską Attibassi i Carracci zapewni firma Corriere Caffe.
Ludzie z pasją
Strefa Mistrza Branży „Kunszt, Smak i Inspiracje”
Anna Daraż – właścicielka Pracowni Tortów „Niezłe Ciacho” w Tarnowie, dekoratorka tortów w stylu angielskim, szkoleniowiec. Uczennica sugarcraftera Davida MacCarfrae’a, pierwsza Ambasadorka firmy Modecor w Polsce (2014 r.). Od kilku lat prowadzi szkolenia dla profesjonalistów w całej Polsce. Jurorka w konkursie Wystawa Tortów Okolicznościowych 2016 w Warszawie.
Kinga Jakimowicz – właścicielka Pracowni Cukierniczej Torcik oraz Akademii Torcik. Sugarcrafterka, szkoleniowiec, brała udział w szkoleniach u światowej sławy dekoratorów, jak: Antonella di Maria, Marielly Parra, Berna Garcia, Margarida Duarte. Jurorka w Międzynarodowym Festiwalu Cukrowym w Czechach Jihlawa 2015.
Joanna Olszewska – pasjonatka i miłośniczka czekolady, prowadzi szkolenia z zastosowania czekolady, współpracuje z firmą Sempre Group oraz prowadzi własną firmę Chocoevents.
Anna Szczepłek – założycielka i współwłaścicielka Pracowni „Sztuka Czekolady”. Z wykształcenia plastyczka, z zawodu marketingowiec, z zamiłowania szefowa kuchni.
Gabriela Wesół – założycielka i współwłaścicielka Pracowni „Sztuka Czekolady”. Z wykształcenia magister zarządzania biznesem, z zamiłowania kreatorka smaków.
Teresa Trzaskalik – pasjonuje się karmelem, który wypełnia jej każdą wolną chwilę – prowadzi szkolenia, uczestniczy w pokazach i prowadzi bloga o karmelu: inspiracje-cukiernicze.blogspot.com. Współpracuje również ze szkołami zawodowymi, przygotowując młodzież do konkursów cukierniczych. Pracuje jako technolog w firmie AKO.
Katarzyna Wójcik – technik pszczelarz, założycielka i właścicielka muffiniarni Katie's Cupcake w Lublinie, w której odpowiada za dekoracje, sugarcrafting oraz stylizowanie wyrobów.
Michał Wójcik – współwłaściciel muffiniarni Katie's Cupcake, w której zajmuje się wypiekiem babeczek.
Tomek Czarnecki – młody i pełen wyobraźni pasjonata cukiernictwa. Na co dzień pracuje w muffiniarni Katie’s Cupcake, gdzie m.in. odpowiada za kontakty z klientami w zakresie projektowania tortów i cupcake’ów, pomaga w tworzeniu koncepcji dekoracji. Najbardziej interesują go trudne technicznie projekty tortów w stylu angielskim.
Bogdan Smolorz – mistrz piekarstwa z blisko 40-letnim doświadczeniem, właściciel tradycyjnej Piekarni Cukierni w Grudyni Wielkiej, certyfikowanej piekarni ekologicznej BioPiekarnia oraz targowiska EKO BIO ORGANIC Centrum w Mikołowie. W oddzielnej pracowni prowadzi wypiek pieczywa bezglutenowego w standardzie BIO.
Mariola Smolorz – pasjonatka zdrowego odżywiania, żona mistrza Bogdana Smolorza, zaangażowana w prowadzenie rodzinnej piekarni w Grudyni Wielkiej.
Dawid Szulc – cukiernik, główny technolog i szef sprzedaży Comprital Polska. Pasjonat branży lodziarskiej i cukierniczej. Brązowy medalista lodziarskich międzynarodowych mistrzostw Marco Polo Cup 2015 w Szanghaju.
Mariusz Misiewicz – technik technologii żywności o specjalizacji ciastkarskiej. Wieloletnie doświadczenie i pasja w cukiernictwie pozwoliły mu na założenie firmy Francpol s.c., która zajmuje się produkcją ciasta francuskiego mrożonego dla cukierni piekarni i restauracji, współpracuje z firmą Kandy.
Sławomir Szewczyk – prezes w firmie Sempre Group. Sześć lat temu z pasji i zamiłowania do lodów otworzył firmę Sempre. Chętnie dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Współprowadzący licznych warsztatów lodowych.
Krzysztof Smoleń – wiceprezes w firmie Sempre Group, współprowadzący licznych warsztatów lodowych, technolog z wieloletnim stażem, otwarty na nowości i wyzwania, kreatywnie i z uśmiechem podchodzący do pracy. Autor licznych receptur lodowych.
Wojciech Reizer – absolwent Szkoły Espresso Attibassi Espresso Italiano w Castel Maggiore, zatrudniony w firmie Corriere Caffe, zajmującej się dystrybucją ekspresów i kaw włoskich. Oprócz sprzedaży kawy prowadzi szkolenia barmanów z zakresu parzenia kawy metodą espresso – kursy podstawowe oraz z parzenia kaw i przygotowywania deserów kawowych.
Strefa Konsultantów
Michał Rusek – szkoleniowiec, ekspert ds. marketingu i reklamy, właściciel agencji www.MarketingFanpage.pl, portalu www.MarketingDlaCiebie.pl oraz www.SzkolenieObslugiKlienta.pl. Blisko współpracownik i redaktor magazynu „Mistrz Branży” i „Businessman Today”.
Agata Kondrat – technolog, wsparcie merytoryczne dla użytkowników programu Nutrition Calculator FOODCAL.
Dariusz Młynarczyk – obsługa klienta w zakresie programu Nutrition Calculator FOODCAL.
PARTNERZY MISTRZA BRANŻY, którzy zadbali o profesjonalne wyposażenie Strefy i zaopatrzyli w surowce
Goście strefy