Jak otworzyć sklep, kawiarnię, pizzerię, jak ekonomicznie wypiekać nowe rodzaje pieczywa, jakie trendy panują w cukiernictwie i w jaki sposób promować swoje produkty? Co zrobić by zawód piekarza lub cukiernika był atrakcyjny dla młodego pokolenia? Doskonałą okazją by poznać odpowiedzi na te pytania będą targi POLAGRA-TECH 2014.
Podobne artykuły
Zdobądź wejściówki na targi Polagra Food 2020Art of Taste ODWOŁANYHistoryczny Kongres Światowej Unii Piekarzy i CukiernikówSytuacja na rynku piekarsko-cukierniczym zmienia się dynamicznie. Liczba tradycyjnych piekarni maleje, sieci handlowe coraz częściej kuszą klientów nie tylko niskimi cenami, ale również zapachem „świeżo wypiekanego” pieczywa, zmieniają się również zwyczaje konsumenckie Polaków. Śledząc rynkowe trendy warto już zawczasu przygotować się na nadchodzące zmiany i znaleźć nowe kierunki rozwoju dla swojego zakładu piekarskiego i cukierniczego.
Ekspozycja szerokiej gamy produktów prezentowanych przez wystawców z kraju i zagranicy w ramach Salonu Technologii Piekarskich i Cukierniczych targów POLAGRA-TECH 2014 uzupełniona zostanie obszernym programem wydarzeń towarzyszących – pokazów, konferencji i szkoleń. Będą one dotyczyć zastosowania komponentów piekarskich, cukierniczych i lodziarskich, przygotowania deserów, wydobywania szlachetności smaku z każdej cząstki czekolady np. poprzez sposoby konszowania tego wspaniałego przysmaku, by klienci rozsmakowywali się w oferowanych produktach, a aromat i forma przygotowywanych przysmaków była przepustką do sukcesu finansowego, a także skutecznych działań marketingowych i promocyjnych w branży piekarskiej i cukierniczej. Przede wszystkim jednak organizatorzy skoncentrują się na dostarczeniu zakładom rzemieślniczym fachowego wsparcia w znalezieniu rozwiązań biznesowych, handlowych i marketingowych, które pomogą stworzyć atrakcyjne pomysły na biznes i jego rozwój. Inspiracje będą prezentowane w ramach specjalnych przestrzeni prezentacyjno-szkoleniowych. Podczas spotkań z ekspertami będzie można dowiedzieć się m.in. jak zachować płynność finansową, jak efektywnie korzystać z narzędzi marketingowych w celu zwiększenia sprzedaży produktów, jak ekonomicznie wprowadzać na rynek nowe wypieki, a także co zrobić by otworzyć, a następnie z powodzeniem prowadzić kawiarnię, pizzerię lub sklep.
W ramach targów POLAGRA-TECH odbędzie się także Salon Technologii Spożywczych. Podczas tegorocznego wydarzenia będzie można zapoznać się z urządzeniami i produktami, stosowanymi w technologii spożywczej, np. aparaturą kontrolno-pomiarową, środkami czystości, środkami ochrony BHP, urządzeniami do konfekcjonowania, które mogą znaleźć swoje zastosowanie nie tylko w produkcji piekarsko-cukierniczej, ale w każdej gałęzi przemysłu spożywczego.
POLAGRA-TECH 2014 będzie gospodarzem najważniejszej w tym roku dla branży piekarskiej i cukierniczej imprezy, którą jest Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników (UIBC). Polska, Poznań, a dokładnie teren Międzynarodowych Targów Poznańskich, podczas organizacji Targów Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH, będzie gospodarzem imprezy, a tym samym pierwszym krajem, w którym odbędzie się Kongres Unii po połaczeniu związków cukierników i piekarzy.
Synergia dwóch pokrewnych środowisk zawodowych stwarza nowe możliwości do tego by wzmocnić branżę, poprzez: wymianę doświadczeń z rynków na całym świecie, czy możliwość przyswojenia dobrych praktyk profesjonalistów z zagranicy. Warto wziąć udział zarówno w dyskusji panelowej jak i w kongresie, ponieważ wieloletnie doświadczenie organizatorów pokazuje, że zmiany branżowe, jakie zachodzą na rynkach zachodnich z czasem migrują również na warunki produkcji i handlu w Polsce. O tym wszystkim będzie mowa na targach POLAGRA-TECH 2014.
Już dziś Międzynarodowe Targi Poznańskie informują, że na 4 miesiące przed wydarzeniem ponad 170 firm targów POLAGRA-TECH, na 10 tys. m2, aranżuje atrakcyjne przestrzenie wystawiennicze i pokazowe, gdzie zwiedzającym umożliwione zostanie nawiązanie bezpośrednich kontaktów biznesowych z firmami z branży w tym liderami rynku, a wydarzenia merytoryczne zostały tak przygotowane by odpowiadały na najważniejsze pytania nurtujące tych wszystkich, którzy związani są zawodowo z rynkiem piekarsko-cukierniczym.