Zapraszamy do udziału w projekcie „Od ziarenka do bochenka” - doskonalenie nauczycieli szkół zawodowych, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Od 1 października 2012 r. Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski rozpoczęła realizację projektu "Od ziarenka do Bochenka" - doskonalenie nauczycieli szkół zawodowych.
Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4. Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie, Poddziałanie 3.4.3.Upowszechnienie uczenia się przez całe życie- projekty konkursowe na podstawie umowy podpisanej z Instytucją Pośredniczącą II stopnia (Ośrodek Rozwoju Edukacji) i pod jej nadzorem. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
GRUPA DOCELOWA PROJEKTU
Projekt skierowany jest do 264 Nauczycieli/ek Przedmiotów Zawodowych kształcących w systemie oświaty w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe z całej Polski w zawodach : Kucharz i pokrewnych oraz Technik Technologii Żywności i pokrewnych oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: produkcja roślinna, ekonomika w rolnictwie, technika w rolnictwie, zajęć praktycznych w zawodzie rolnik
Szczegóły dotyczące warunków rekrutacji znajdą Państwo w REGULAMINIE na stronie www.odziarenkadobochenka.pl
DLACZEGO WARTO UCZESTNICZYĆ W PROJEKCIE
Udział w projekcie jest doskonałą okazją aby w sposób praktyczny i co za tym idzie najbardziej przydatny podnieść swoje umiejętności i wiedzę zawodową, poznać nowoczesne trendy zawodu i oczekiwania pracodawców. W ramach projektu nasi uczestnicy odbywają bezpłatne 10 dniowe praktyki w trzech zakładach produkcyjnych: w innowacyjnym, zaawansowanym technologicznie przedsiębiorstwie piekarniczym, cukierniczym, oraz w młynie. Praktyki odbywają się w małych 12 osobowych grupach pod okiem ekspertów produkcji młynarskiej, piekarniczej, cukierniczej (na trzy osoby przypada jeden opiekun).
Jesteśmy pewni, że zdobyta wiedza i doświadczenie przyczynią się do poprawy jakości nauczania aby w jeszcze lepszy sposób przygotować przyszłych pracowników, a obecnych uczniów do pracy w zawodach związanych ze sztuką kulinarną.
UDZIAŁ W PROJEKCIE JEST CAŁKOWICIE BEZPŁATNY
NASZYM UCZESTNIKOM GWARANTUJEMY
- 10-dniowe praktyki w innowacyjnym przedsiębiorstwie,
- Materiały szkoleniowe z praktyk,
- Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków,
- Profesjonalny strój kucharski,
- Zwrot kosztów dojazdu,
- Certyfikaty ukończenia praktyk w języku polskim i angielskim,
- Zakwaterowanie w czterogwiazdkowym Hotelu Mercure Mrągowo Resort & Spa w atrakcyjnej turystycznej miejscowości (w tym dodatkowe atrakcje)
- Całodniowe wyżywienie
IDEA PRAKTYK
Założeniem projektu jest w jego wstępnej fazie wypracowanie dedykowanego programu praktyk dostosowanego bezpośrednio dla potrzeb edukacyjnych nauczycieli i wymogów potencjalnych pracodawców. Program praktyk został wypracowany podczas dwudniowej konferencji z udziałem ekspertów z branży edukacyjnej, piekarniczej, cukierniczej, młynarskiej oraz przedstawicieli przedsiębiorców. Omówiono wszelkie uwagi dotyczące ich potrzeb i oczekiwań w zakresie dostosowania systemu edukacji do wymagań pracodawców, czego wynikiem było ustalenie szczegółowych tematów, ujętych w programie praktyk oraz opracowanym przewodniku i dzienniku praktyk.
POZNAJ MIEJSCE PRAKTYK
Miejscem praktyk zawodowych jest młyn oraz zakłady produkcji piekarniczej i cukierniczej w Pieckach w województwie warmińsko-mazurskim.
Beneficjentem projektu jest Marek Szabelski, mistrz w dziedzinie piekarnictwa i cukiernictwa, właściciel przedsiębiorstwa piekarniczo-cukierniczego w Pieckach, w którym odbywają się praktyki. Pan Marek odpowiada również za stronę merytoryczną projektu jako ekspert kluczowy. Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski to firma kultywująca wieloletnie tradycje i jednocześnie ceniąca postęp i rozwój technologiczny. Firma cieszy się ogromnym uznaniem ze strony klientów, była wielokrotnie doceniana za działalność charytatywną i nagradzana w prestiżowych konkursach branżowych. Przedsiębiorstwo jest członkiem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz Rady Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Tradycyjnej w Olsztynie.
Przedsiębiorstwo Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski rozpoczęło swoją działalność 20 października 1987 r. W początkowym okresie firma zajmowała się produkcją i sprzedażą lodów. Rozpoczęcie działalności produkcyjno-usługowej i dynamiczny rozwój firmy zapoczątkowane zostało w 1996 r. wraz z uruchomieniem piekarni. Od tego czasu firma zajmuje się produkcją pieczywa, wyrobów cukierniczych i słynnych w całej okolicy lodów. Aktualnie przedsiębiorstwo obsługuje 180 regionalnych odbiorców posiada także 21sklepów firmowych.
NASZE ATUTY
To, co wyróżnia firmę na rynku, to nowoczesne linie technologiczne wykorzystywane w procesie produkcji i innowacyjny system zarządzania przedsiębiorstwem. Od 2008 r. dzięki wsparciu ze środków Unii Europejskiej firma została wyposażona w park maszynowy, jeden z najbardziej innowacyjnych w Europie, i dalej rozwija swoje zaplecze technologiczne w obszarze linii produkcyjnych. Właśnie dlatego poznanie produkcji w tak innowacyjnym przedsiębiorstwie jest wyjątkową okazją do zdobycia niepowtarzalnej wiedzy i doświadczeń. Naszym uczestnikom praktyk zapewniamy opiekę ekspertów w dziedzinie cukiernictwa i piekarnictwa, którzy w naszej firmie cieszą się największymi osiągnięciami i doświadczeniem. Pod okiem fachowców będziemy doskonalić wiedzę i umiejętności uczestników w zakresie wszystkich etapów produkcji. Praktykanci poznają bardzo szeroki asortyment produktów od bułki grahamki po praliny czekoladowe.
Nasza firma cieszy się ogromnym uznaniem klientów ze względu na jakość i oryginalność produktów. Osiągnęliśmy bardzo wysoki standard w naszej branży. Chcemy przekazać naszą wiedzę zdobytą wieloletnim doświadczeniem tym, od których zależą kompetencje absolwentów, a naszych przyszłych pracowników.
REKRUTACJA
Do projektu zostanie zakwalifikowanych 264 nauczycieli przedmiotów zawodowych z całej Polski. Praktyki odbywają się w 22 edycjach w 12-osobowych grupach w czasie 10 dni roboczych po 8 godzin dziennie.
Rekrutacja odbywa się w sposób ciągły i trwa od 1.10.2012 r. do 30.08.2014 r. Szczegółowe warunki rekrutacji zostały opisane w REGULAMINIE PROJEKTU na stronie www.odziarenkadobochenka.pl
Zastrzegamy sobie możliwość zawieszenia rekrutacji w przypadku wystarczającej liczby zgłoszeń spełniających postawione wymagania.
Liczba miejsc ograniczona zapraszamy do udziału!
ABY ZGŁOSIĆ SWOJĄ KANDYDATURĘ
1. Zgłoś chęć udziału w projekcie mailowo, telefonicznie bądź osobiście w biurze projektu, e-mail: odziarenkadobochenka@wp.pl
2. Wypełnij ankietę aplikacyjną, którą następnie prześlij wraz z pisemną deklaracją chęci uczestnictwa do biura projektu na adres:
10-543 Olsztyn, ul. Dąbrowszczaków 39, pok. 304
3. Po otrzymaniu ankiety i wstępnej weryfikacji danych skontaktujemy się z Tobą w celu udzielenia informacji o zakwalifikowaniu się lub nie do udziału w praktykach oraz ustalenia dalszego postępowania.
Serdecznie zapraszamy
Praktyki odbywają się w Piekarni Cukierni Marek Szabelski w Pieckach oraz w Młynie Szczepanki.
W razie pytań proszę o kontakt telefoniczny z biurem projektu : 0 609 120 293 lub INFOLINIA (rekrutacja) 727 640 222 oraz mailowy: odziarenkadobochenka@wp.pl
Szanowni Państwo informujemy że od dnia 19.08.2013 rozpoczęliśmy nabór do kolejnych zimowych edycji praktyk, które odbędą się w dniach:
Edycja XI w terminie 25.11 - 06.12.2013
Edycja XII w terminie 20.01 - 31.01.2014
Edycja XIII w terminie 03.02 - 14.02.2014
Edycja XIV w terminie 17.02 - 28.02.2014
Ze względu na duże zainteresowanie, jeżeli interesuje Państwa udział w praktykach w powyższych terminach prosimy o jak najwcześniejszy kontakt telefoniczny lub mailowy.