Dinara Kasko - znana ze swoich geometrycznych form ambitna ukraińska cukierniczka - organizuje cukierniczy maraton online. Do tej pory brała udział w takich wydarzeniach jako widz, uczestnik i członek jury, teraz postanowiła zaprosić do własnego projektu utalentowanych ukraińskich szefów kuchni.
Wydarzenie startuje 11. października. Każdy z zaproszonych gości zaprezentuje zupełnie inny produkt, używając szerokiej gamy technik cukierniczych. Lista wygląda bardzo interesująco:
-
Idealnie kwadratowy biszkopt „Art Cube” autorstwa Antona i Denisa z DaMaster Cake
-
Czekoladowe ciasto migdałowe autorstwa Dinary Kasko, odkrywające sekrety i niuanse pracy z ciastami musowymi, nadzieniami, warstwami, malowaniem pistoletem natryskowym
-
Denys Suhoviy pokaże przygotowanie lekkiego i chrupiącego ciasta francuskiego do czekoladowych croissantów
-
Leniwe pierożki z gruszką i pianką gorgonzola zaprezentuje Vladimir Tashaev (odkrywając również przygotowanie śniadań z prostych produktów, ale z bogatą paletą smaków i aromatów)
-
Julia Belichenko pokaże ciasto „Blood Orange” w rzeźbiarskiej odsłonie, bez używania wymyślnych foremek i tekstur
-
Sekrety przygotowania doskonałych eklerów (z Eklerem Cappuccino na czele) zdradzi Lyudmila Bukina; opowie o typowych błędach, ciekawych nadzieniach i dekorowaniu
-
Eugenia Petrenko pokaże wytwarzanie rzemieślniczych słodyczy z bananem i marakują, tematem jej prezentacji będą czekoladowe cukierki i batony
-
Ilnaz Iskakov przygotuje całkowicie wegańskie ciasto porzeczkowo-jeżynowe bez białego cukru i mąki pszennej.
Cały maraton potrwa do 6. grudnia, nadal można się zarejestrować na https://cakemarathon.com/.
Dinara Kasko przewidziała też ponad 60 nagród, które będzie można wygrać w czasie jego trwania, m.in. roboty kuchenne, formy do pralin, blendery i wiele innych.
Źródło: Dinara Kasko