...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Pane di Pasqua - włoski chlebek wielkanocny

W ramach świątecznych inspiracji warto zwrócić uwagę na pane di pasqua - włoski chleb wielkanocny z ciasta brioszkowego, z jajami na twardo, podawany na świąteczne śniadanie.

Przygotowuje się go ze słodkiego ciasta drożdżowego formowanego w okrągłe warkocze lub pierścienie. Do środka wkłada się jajka, najczęściej barwione, a całość posypuje słodką kolorową posypką. Co ciekawe, jajka są surowe i gotują się w trakcie pieczenia chlebka w piekarniku. Całość związana jest z wielkanocną symboliką - tradycyjny kształt ciasta ma przywodzić na myśl cierniową koronę Jezusa, a jajka - zmartwychwstanie i odrodzenie. Sam związek chleba z Ostatnią Wieczerzą i zmartwychwstaniem jest mocny i oczywisty.

 


Dawniej pane di pasqua był bardzo bogatym w dodatki wypiekiem, przygotowywano go z dużą ilością jajek i np. ze sporą ilością suszonych owoców czy orzechów - w związku z tym, że podawano go po zakończeniu Wielkego Postu, w którym unikano słodkich i luksusowych potraw. Często aromatyzowano go dodatkowo dodatkowo skórką cytrynową lub anyżem. Mógł być dodatkowo glazurowany. Każda z gospodyń domowych przygotowywała go według swojej definicji świętowania i celebrowania.

 


W wielu regionach Włoch można znaleźć odmienne wersje słodkich i wytrawnych wielkanocnych chlebków; ta jest najbardziej powszechna. Zbliżone charakterem świąteczne chleby podaje się też np. w Grecji czy Czechach, a strukturą i smakiem pane di pasqua przypomina najbardziej puszystą chałkę.

 

ESS

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji