W ramach świątecznych inspiracji warto zwrócić uwagę na pane di pasqua - włoski chleb wielkanocny z ciasta brioszkowego, z jajami na twardo, podawany na świąteczne śniadanie.
Przygotowuje się go ze słodkiego ciasta drożdżowego formowanego w okrągłe warkocze lub pierścienie. Do środka wkłada się jajka, najczęściej barwione, a całość posypuje słodką kolorową posypką. Co ciekawe, jajka są surowe i gotują się w trakcie pieczenia chlebka w piekarniku. Całość związana jest z wielkanocną symboliką - tradycyjny kształt ciasta ma przywodzić na myśl cierniową koronę Jezusa, a jajka - zmartwychwstanie i odrodzenie. Sam związek chleba z Ostatnią Wieczerzą i zmartwychwstaniem jest mocny i oczywisty.
Dawniej pane di pasqua był bardzo bogatym w dodatki wypiekiem, przygotowywano go z dużą ilością jajek i np. ze sporą ilością suszonych owoców czy orzechów - w związku z tym, że podawano go po zakończeniu Wielkego Postu, w którym unikano słodkich i luksusowych potraw. Często aromatyzowano go dodatkowo dodatkowo skórką cytrynową lub anyżem. Mógł być dodatkowo glazurowany. Każda z gospodyń domowych przygotowywała go według swojej definicji świętowania i celebrowania.
W wielu regionach Włoch można znaleźć odmienne wersje słodkich i wytrawnych wielkanocnych chlebków; ta jest najbardziej powszechna. Zbliżone charakterem świąteczne chleby podaje się też np. w Grecji czy Czechach, a strukturą i smakiem pane di pasqua przypomina najbardziej puszystą chałkę.
ESS