Są kruche, słodkie i czerwono-białe. Zobaczcie przepis na patriotyczne makaroniki Małgorzaty Kalemby-Drożdż.
Okolicznościowe słodkości to dobry pomysł nie tylko na Boże Narodzenie, Wielkanoc, Walentynki lub Dzień Matki. Każdą okazję warto uczcić w wyjatkowy sposób, złaszcza tak ważną jak 100 rocznica upamiętnienia odzyskania przez Polskę niepodległości. Słodki akcent w barwach narodowych prezentuje jedna z autorek współpracująca z naszą redakcją, Małgorzata Kalemba Drożdż.
Receptura
Makaroniki
100 g białek (3 sztuki)
40 g drobnego cukru
200 g cukru pudru
120 g mielonych migdałów
Białka podsuszyć.
Migdały połączyć z przesianym cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec drobny cukier. Do piany wsypać migdały z cukrem pudrem i wymieszać delikatnie, by się połączyły.
Nakładać krążki masy na blachę wyłożoną papierem.
Przygotowane blachy odstawić na 1 godzinę do obeschnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12-15 minut. Odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy ściągać. Można przekładać dowolnymi masami, przecierem z róży, czekoladą, nutellą etc.
Krem maślany
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka nalewki różanej lub konfitury różanej
Masło utrzeć na puszysty krem, wspypując stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta powoli dodać nalewkę lub konfiturę.
Źródło: Trochę Inna Cukiernia