...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

”Piekarnictwo” Frédérica Lalosa, czyli absolutny książkowy must have

Na rynku francuskim właśnie ukazała się publikcja z miejsca nazywana biblią dla debiutujących piekarzy autorstwa znanego i cenionego mistrza - Frédérica Lalosa.

Frédéric Lalos jest piekarzem, który od przeszło 20 lat dostarcza pieczywo na stoły Francuzów i wychowuje następne pokolenia piekarzy – rzemieślników. Właśnie wyszła jego niemalże monumentalna książka „Piekarnictwo” (tytuł oryginalny „La boulangerie”), gdzie dzieli się swoją wiedzą na temat wypieku chleba, jego surowców oraz rodzajów pieczywa począwszy od klasycznych bochenków, a kończąc na oryginalnych recepturach. W książce znajduje się aż 140 przepisów. 

 


Spełnione marzenie

Frédéric Lalos już jako mały, 4-5 letni chłopczyk mówił, że zostanie piekarzem. Marzenie nie minęło mu z wiekiem, co nie spotkało się z entuzjazmem rodziców przyszłego mistrza piekarnictwa. Ambitny i uparty Lalos dopiął jednak swego. Dostał się do prestiżowej i szanowanej cukierni/piekarni „Lenôtre”, gdzie uczył się zawodu. Wspomniana cukiernia  założona została przez Gastona Lenôtre – guru francuskiego cukiernictwa i piekarnictwa. Lalos brał udział w licznych konkursach, a do konkursu na najlepszego rzemieślnika – piekarza przygotowywał się wyjątkowo starannie. Cel osiągnął w 1997 roku stając się najmłodszym w historii konkursu zwycięzcą. Ten tytuł - najmłodszego zwycięzcy -  stał się jego znakiem rozpoznawczym i często jest podawany w prasie w licznych artykułach na temat Frédérica Lalos.  

 „Le Quartier du Pain”

Po otrzymaniu nagrody, w 2001 roku wraz ze swoim wspólnikiem Pierre-Marie Gagneux założył sieć piekarni o nazwie „Le Quartier du Pain” („Dzielnica Chleba”) z wysokiej jakości asortymentem i piekarnię „Lalos Paris” (powstałą  w 2012 roku).  W 2019 panowie sprzedali swoje sklepy, zachowując jedynie „L’atelier Lalos” z siedzibą w Sèvres. Atelier dostarcza pieczywo pod prestiżowe adresy paryskie. Sam Frédéric niedawno, bo we wrześniu tego roku, otworzył piekarnię w malutkim miasteczku Soucé (166 mieszkańców), gdzie od kilkunastu lat ma drugi dom i tam ma zamiar oddawać się swojej największej pasji: wypiekowi chleba.

 

 

Książka „La Boulangerie” została wydana przez francuskie wydawnictwo „EPA”, rok wydania 2021. 

Kup książkę >>> KLIK!


Tekst: Katarzyna Szarek


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji