Pozostał niecały miesiąc do europejskiego finału jednego z największych konkursów cukierniczych Coupe du Monde de la Patisserie, który odbędzie się 10 czerwca w Turynie. Po wielu latach polska reprezentacja będzie miała ponownie możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie cukierniczej.
Skład drużyny znany nam już jest od dawna. Przypomnijmy - nasza ekipa to cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym - Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).
Coupe du Monde de la Pâtisserie to międzynarodowy konkurs cukierniczy założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa, Gabriela Paillassona.
Po debiucie w Paryżu w 2012 roku i dwóch edycjach w Genewie, Turyn jest kolejnym wybranym miastem w kontynentalnej rundzie selekcyjnej, która odbędzie się 10 czerwca 2018 roku przy okazji Gourmet Expoforum, w centrum wystawowym Oval Lingotto.
W europejskich finałach w Turynie mocny, polski zespół zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze. Panowie bardzo ambitnie podchodzą do konkursu, w którym uczestnictwo jest spełnieniem marzeń niejednego cukiernika. Trzymamy mocno kciuki za nasz zespół, który bez wątpienia pokaże wspaniałe, kreatywne oblicze i zawalczy o bycie w pierwszej trójce. Tymczasem trwają intensywne treningi.
Wielkie podziękowania dla Partnerów, którzy wspierają naszych cukierników, a są to firmy: Primulator, Ashanti, Debic, Pastry Creation, Valrhona (Lepatio), Ambasador 92
W Coupe du Monde de la Pâtisserie w Turynie rywalizować będzie 8 drużyn w godzinach od 10 do 17. Kolejność, w której kraje będą konkurować, została oficjalnie wyłoniona poprzez losowanie:
1. Belgia 5. Polska
2. Turcja 6. Szwajcaria
3. Szwecja 7. Bułgaria
4. Rosja 8. Izrael
Ponieważ Włochy wygrały Coupe du Monde de la Pâtisserie w 2015 roku z zespołem szefów kuchni Fabrizio Donatone, Emanuele Forcone i Francesco Boccia, kraj ten ma już kwalifikacje do wzięcia udziału w wielkim finale w 2019 roku w Lyonie i jest częścią TOP 5.
Każda z 8 drużyn będzie miała 5 godzin na stworzenie mrożonego deseru owocowego i 10 deserów na platerze, każdy zrobiony przez jednego z dwóch kandydatów zespołu. Ponadto drużyny będą musiały wykonać jedną rzeźbę z cukru i jedną z czekolady. Pod koniec każdej sesji międzynarodowe jury zasmakuje w kreacjach, by móc wybrać zwycięzcę europejskiego pucharu cukierniczego oraz dwa pozostałe kraje, które wezmą udział w Wielkim Finale w Lyonie.