...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Polskie superfoods. Dlaczego warto sięgać po lokalną żywność

Polacy ulegli modzie na tzw. superfoods czyli wyjątkowo zdrową żywność. Pochłania nas poszukiwanie kolejnych nasion, tajemniczych alg i egzotycznych owoców, które często muszą przebyć długą drogę, aby zagościć w naszej diecie. Zamiast wydawać setki złotych na jagody z drugiego końca świata, warto dać szansę produktom rodzimym.

Zainteresowanie zdrową żywnością wciąż rośnie, a zaspokojenie kulinarnej ciekawości wiąże się często z eksperymentowaniem na polu kuchni świata. Coraz większa dostępność produktów z odległych regionów, liczne przepisy i kolejne informacje, na temat nadzwyczajnych właściwości prozdrowotnych importowanych dóbr, mogą wprowadzić nas w dezorientację. Co kupić, aby cieszyć się nienaganną formą? Już kilka lat temu na stołach Polaków zagościły jagody goji, nasiona chia, spirulina i wiele innych, niedostępnych w naszym klimacie roślin. Ostatnio modna stała się również boliwijska lucuma, tropikalna moringa i liście azjatyckiego pandanu, o którym mówi się, że już niedługo z powodzeniem zastąpi matchę i awokado. Zagadkowe nazwy roślin wzbudzają często większe zainteresowanie, niż powrót do… polskich korzeni, jakimi są sprawdzone receptury naszych babć.

 

 

Szacuje się, że wyprodukowanie jednego kilograma awokado wymaga 600 litrów wody, a jego transport z Meksyku do Europy kosztuje naszą planetę aż 850 gramów dwutlenku węgla dla zaledwie dwóch sztuk owocu. Z kolei wspomniana lucuma musi przebyć samolotem niemal 11000 kilometrów, aby trafić na nasze stoły. Wysoki koszt egzotycznej super żywności ponosi nie tylko nasz portfel, ale również planeta. W trosce o zdrowie i ekologię, warto się przyjrzeć lokalnym produktom, które zaskakują swoją funkcjonalnością, smakiem i bogactwem witamin. Przykładowo, kasza to jeden z najstarszych, polskich superfoods i jednocześnie najnowsze odkrycie młodszych fanów zdrowej diety. Technolodzy żywności ekologicznej tłumaczą, że klasyczne produkty ze wschodniej Europy wracają do łask, a polska kasza zaczyna być ceniona na całym świecie.

 

 

„Klasyczne polskie superfoods przybierają obecnie zupełnie nowe formy, które odpowiadają szybkiemu tempu życia. Ekspandowanie to jeden z najmniej inwazyjnych sposobów na obróbkę ziarna. Zboże poddane zostaje wysokiemu ciśnieniu i temperaturze, co nadaje mu cechę instant. Zmienia się również tekstura na lekką i chrupiącą. Pozwala to zastąpić niezdrowy fast food bogatymi w składniki odżywcze produktami, które można przygotować w mniej niż 5 min. Zarówno dorośli jak i dzieci chętniej sięgają po zdrowe kasze, kiedy podane są one w formie chrupiącej przekąski lub smacznego kaszotto” – mówi Mateusz Kachel,Technolog Żywności w Soligrano.

Kasza jaglana z powodzeniem zastąpi peruwiańską komosę ryżową - jest bogata w dobrze przyswajalne białko, witaminy z grupy B, a dodatkowo odpowiada osobom na diecie bezglutenowej. Siemię lniane usprawni nie tylko nasz układ trawienny, ale dostarczy też potrzebnych kwasów omega-3, które w ostatnich latach często pozyskujemy sięgając po meksykańskie nasiona chia. Zamiast kupować drogie jagody goji, lepiej zaopatrzyć się w lokalną, łatwo dostępną i znacznie tańszą żurawinę. Rokitnik zastąpi z kolei popularne jagody acai, dostarczając nawet 10 razy więcej witaminy C niż cytryna.

 



Polskie, lokalne rośliny stanowią nie tylko tanie uzupełnienie diety, ale bywają też znaczącym symbolem kulturowym. Każdy, kto ma słowiańskie korzenie, doskonale zna intensywny, lekko orzechowy smak kaszy gryczanej. Z kolei pęczak kojarzy nam się z pierzyną, pod którą babcie umieszczały go w rozgrzanym garnku, czekając aż „dojdzie” pod wpływem pary i ciepła. Proste, z pozoru przeciętnie dania zaskakują różnorodnością składników odżywczych i już najstarsze pokolenia ceniły je za liczne właściwości prozdrowotne. Sporządzając listę zakupów, warto uwzględnić produkty, które nie przyleciały do nas z drugiego końca świata, a są dostępne na wyciągnięcie ręki. Powrót do korzeni oznacza w tym przypadku samo zdrowie.


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji