Choć tradycyjnie truskawki królują w deserach, koktajlach i ciastach w czerwcu, sezon na nie zaczyna się w Polsce już w kwietniu. Ale to nie jedyna informacja o tych owocach, która może zaskoczyć.
Podobne artykuły
Zmysłowa szarlotkaRoślinna z(a)miana„Podkręcanie” jakości mąki to naciąganie konsumentów?Wielkie otwarcie sezonu
Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.
- Zapraszamy na truskawki już w kwietniu. Są smaczne, zdrowe i polskie, stąd, z okolic Kalisza – polecają Aldona i Jarosław Radola, którzy od kilku lat prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.
- Jesteśmy tu ponieważ chcemy aby więcej ludzi dowiedziało się, że w Polsce mamy truskawkę już wczesną wiosną. Chcemy aby coraz więcej ludzi jej próbowało i doceniło walory - mówili Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.
- Życzę aby konsumenci nie mylili się w zakupie polskich owoców. Jako branża musimy podpowiadać jak odróżnić nasze lokalne owoce od importowanych - mówił Mariusz Chenczke. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkować. Musimy współdziałać, tak by pokazywać różnice i aby namawiać na bardziej świadome zakupy. Patrzmy na etykiety, szukajmy informacje o gospodarstwie, w którym owoce są produkowane – dodaje.
Współpraca pomaga budować nawyk codziennej konsumpcji. Działania liderów są wspierane przez „Czas na polskie superowoce!” - projekt integrujący producentów wszystkich polskich owoców jagodowych.
- Jako Szefowie Kuchni pokazujemy, że sezon na truskawki zaczyna się w kwietniu. Co równie ważne, że truskawka jest dobra nie tylko do deserów i podwieczorków. Ma swoje miejsce w sałatkach i tartach, obok ryby i mięsa, szpinaku i orzechów, na szaszłykach i przy grillu. Tylko wyobraźnia ogranicza kulinarne wykorzystanie truskawki. Za to kucharze kochają truskawkę – podsumował Mikołaj Rey, Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej. Zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN.
Ulubiony owoc Polaków
Polacy kochają truskawki – to ulubiony owoc Polaków, najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to liczby. Według badań Kantar truskawki były ulubionymi owocami Polaków w roku 2019 (32%), a żaden inny sezonowy owoc Polacy nie czekają tak bardzo jak na truskawki. Wymieniło je dwie trzecie badanych (65%). 13% Polaków zadeklarowało, że w 2019 roku jedli truskawki częściej niż w poprzednich latach (nr 1 wśród wszystkich owoców i warzyw).
Zgodnie z raportem opublikowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa [1] z 2019 roku, truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w naszym kraju. W 2018 r. pod względem wolumenu produkcji Polska zajmowała drugie miejsce po Hiszpanii w Unii Europejskiej. W ostatnich latach areał uprawy truskawek w Polsce kształtuje się na poziomie bliskim 50 tys. ha, a zbiory w zależności od warunków pogodowych wynoszą 178–205 tys. ton.
Najwięcej gospodarstw uprawiających truskawki znajduje się na terenie województw mazowieckiego (w 2018 r. – 36% ogólnokrajowej powierzchni uprawy tych owoców) i lubelskiego (16%). Uprawa truskawek w Polsce prowadzona jest przede wszystkim w gospodarstwach małych (od 1 do 10 ha), których udział w łącznej liczbie gospodarstw uprawiających truskawki stanowi ponad 70% – stąd świetnie wpisuje się w obecne trendy jedzenia żywności lokalnej. Ponad połowa wyprodukowanych w kraju truskawek jest eksportowana.
Na zdrowie!
Polacy poza sezonem stosunkowo rzadko spożywają te wartościowe owoce a trzeba pamiętać, że są one szczególnie bogate w przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik. Truskawki podobnie jak inne uprawiane w Polsce owoce jagodowe są dobrym źródłem polifenoli, zwłaszcza antocyjanów, mikroelementów i błonnika. Do witamin, których udział w owocach truskawki jest największy należy zaliczyć witaminę C, K oraz foliany. Wśród składników mineralnych dominują potas, magnez, wapń i mangan. Ponadto owoce to dobre źródło błonnika pokarmowego oraz substancji biologicznie czynnych. Zgodnie z danymi USDA filiżanka truskawek dostarcza 3 g błonnika oraz 12 g węglowodanów. Czyni to truskawki owocami bardzo niskoenergetycznymi, przez co można pozwolić sobie na ich większą porcję – połowa łubianki (1 kg) to około 320 kcal – co może odpowiadać liczbie kilokalorii zawartych w średnim pączku.
Uprawa truskawki
Truskawka a z botanicznego punktu widzenia „poziomka truskawka” (Fragaria ×ananassa Duchesne) – jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Truskawkę potocznie uznajemy za jagodę. Ten, kto miałby wystarczająco czasu i cierpliwości mógłby doliczyć się blisko 200 nasion na pojedynczym owocu!
Z uwagi na dużą popularność i rosnący popyt na ten surowiec wyselekcjonowano blisko 2 tysiące ich odmian. Ich selekcjonerom udało się wyróżnić gatunki o różnym czasie dojrzewania od bardzo wczesnego jak odmiana „Honeoye”, dominująca na lokalnych bazarkach, przez wczesne, średniowczesne, średniopóźne, późne oraz powtarzające. Dzięki temu zmaksymalizowany zostaje czas dostępności owoców na rynku. W naszym kraju w ofercie handlowej najpopularniejszymi odmianami są Rumba, Magnum, Vibrant, Polka, Elegance, Florence, Albion, a także Senga Sengana chętnie wykorzystywana w przetwórstwie.
Lokalne, polskie superowoce
Kupując truskawki, dopytajmy o ich pochodzenie, wybierając te uprawiane lokalnie wspieramy miejscowych rolników, a także dbamy o środowisko, ponieważ ograniczony zostaje daleki transport a tym samym emisja gazów cieplarnianych. Kupując lokalnie, wpisujemy się także w rosnący siłę trend „locavore”, promujący spożywanie żywności wyprodukowanej w promieniu nie przekraczającej 160 km od miejsca dokonania zakupu. Truskawki to owoce dostępne w handlu przez cały rok – zimą sprowadzane z cieplejszej strefy klimatycznej pakowane w malutkie plastikowe opakowania odmiany są dobrane tak by jak najlepiej przetrwały przewożenie. Ich wygląd jest imponujący jednak walory sensoryczne nie zachwycają – twardy, jałowy miąższ praktycznie bez zapachu.
Mrożenie – czyli polskie truskawki cały rok
Poza sezonem chcąc zjeść truskawki sięgajmy po mrożonki. Przygotowane w pełni sezonu z najlepszych, najbardziej dojrzałych owoców nie tracą swoich walorów odżywczych. Wybierając mrożonki, zwróćmy uwagę czy opakowanie nie zostało uszkodzone, a także czy jego zawartość jest sypka. Gdy mrożonka tworzy jeden blok, znaczy to, że była niewłaściwie przechowywana i na jakimś etapie rozmroziła się i ponownie zamarzła. Sprzyja to rozwojowi patogenów, stąd wybierajmy tylko te właściwie przetrzymywane.
Liofilzacja
Truskawki są także dostępne w formie liofilizowanej – jest to proces polegający na pozbawieniu produktu zawartej w nim naturalnie wody, prowadzony w bardzo niskiej temperaturze. Technologia ta zachowuje większość składników odżywczych i smakowych świeżego produktu w tym także oryginalny kolor a dodatkowo nadaje mu atrakcyjną chrupkość. Liofilizowane truskawki są doskonałą przekąska która stanowi zdrową alternatywę dla słodyczy.
Przechowywanie truskawek
Zakupione truskawki nie powinny stać w cieple dlatego przetrzymujmy je w lodówce by spowolnić ich psucie się. Aby przedłużyć ich świeżość można myjąc truskawki do wody w której je płuczemy dodać kilka łyżek octu – nie wpłynie to negatywnie na ich smak a kwaśne środowisko spowolni psucie się produktu. Dobrze odsączone można nieco dłużej przechować w lodówce.