W oczekiwaniu na spotkania w lokalach gastronomicznych dobrym pomysłem są pikniki na świeżym powietrzu. A w piknikowym koszyku nie może zabraknąć quiche. Oto pomysł na ten przysmak autorstwa Michała Rutkowskiego.
Wywodzący się z Francji quiche/kisz to kruchy wytrawny placek z różnorakim nadzieniem warzywnym lub mięsnym, które zawsze zalewane masą jajeczno-śmietanową. Mogą się w nim znaleźć najróżniejsze rodzaje mięs, serów, przypraw. Michał Rutkowski poleca quiche z kurczakiem, serem wędzonym i warzywami.
Wytrawne kruche kisze
(receptura na 10 tartaletek)
Kruche wytrawne
Mąka pszenna 200 g
Zimne masło 100 g
Jajko 1 szt. (L)
Szczypta soli
Szczypta majeranku i oregano
Nadzienie
(wedle upodobań)
Mała pierś z kurczaka
Marchew 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler 50 g
Kukurydza z puszki 150 g
Biały ser wędzony 100 g
Pomidory suszone 70 g
Przyprawy do smaku
Masa do zalewania
Jajka 2 szt.
Śmietanka 30% 120 ml
Przyprawy
Przygotowanie:
-
Miksując, połączyć suche składniki z zimnym masłem.
-
Do powstałej kruszonki dodać jajko i zmieszać do połączenia w jednolitą masę.
-
Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
-
Rozwałkować i wylepić foremki do tart, ponakłuwać widelcem. Schłodzić.
-
Piec w temperaturze 180℃ przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia.
-
Przygotować nadzienie, upiec lub podsmażyć kurczaka oraz warzywa. Pokroić, dodać wędzony ser doprawić. Wyłożyć na podpieczone spody i zalać masą do zalewania. Posypać tartym serem żółtym.
-
Zapiekać przez 10-12 minut.