Współczesny chleb powinien być nie tylko smaczny, ale dostosowany do potrzeb i wieku konsumenta. Jak stworzyć pieczywo, które zapobiega a nawet leczy choroby cywilizacyjne?, Przepisy na zdrowe i smaczne przekąski w Twojej piekarni– to wszystko znajdziecie w najnowszej publikacji Mistrza Branży.
Podobne artykuły
Chleb jest kobietąPełne ziarno, na zakwasie z kiełkami pszenicyWięcej piękna w pieczywieChoć gluten to wciąż gorący temat, chleb to nie koniecznie już tak gorący towar jak jeszcze dekadę temu. Świadomy swoich potrzeb, a przez to wymagający klient chce jeść takie pieczywo, które mu nie zaszkodzi, a raczej poprawi stan zdrowia. I do tego będzie smaczne.
Spełnienie takich wymagań to nie lada wyzwanie. Pomocą w jego podjęciu z pewnością będzie najnowsza publikacja Mistrza Branży - Chleb współczesny - chleb dla każdego.
Książka jest praktycznym poradnikiem, w którym znajdziemy mnóstwo konkretnych informacji oraz przepisów. Dowiecie się co to pieczywo funkcjonalne, hybrydowe oraz fortyfikowane. Autorka, Marzena Zacharska, wskazuje, że pieczywo odpowiednio skomponowane, spożywane codziennie może stać się żywnością funkcjonalną, a więc zapobiegać, a nawet leczyć choroby cywilizacyjne. W tym celu warto wzbogacać je w składniki takie jak: orzechy, nasiona czy zioła, by stało się bardziej wartościowe dla naszego organizmu.
Obszernie został potraktowany również temat łączenia pieczywa z różnymi dodatkami, poprzez te tradycyjne - jak wędliny i sery, jak też różnego rodzaju warzywa, bakalie, a także superfoods, np. zarodki zbóż. Jakiego rodzaju dodatki powinny spożywać dzieci, a które osoby starsze lub kobiety w ciąży? Odpowiedzi znajdziecie w naszej publikacji!
W końcowej części poradnika zamieszczono zbiór ciekawych przepisów na różnego typu posiłki z pieczywem w roli głównej. Zostały one wzbogacone w tabele określające wartość kaloryczną i zawartość poszczególnych składników (węglowodanów, białek i tłuszczów). Znajdziemy tu recepturę na chleb pszenno-żytni z orzechami brazylijskimi lub kanapki z hummusem oraz ananasem! Ciekawej i smacznej lektury!
Wywiad z autorką w najnowszym numerze Mistrza Branży oraz już niebawem w portalu!
SPIS TREŚCI
1. Chleb współczesny
1.1. Moda na zdrowe odżywianie
1.2. Modne diety a pieczywo
1.3. Powrót do tradycji
1.4. Pieczywo z odroczonego wypieku
1.5. Żywność wygodna
1.6. Asortyment dostosowany do potrzeb klienta
1.7. Rola pieczywa na świecie
1.8. Kanapki, przekąski minipiramidą żywienia
2. Pieczywo funkcjonalne
2.1. Podział żywności funkcjonalnej
2.2. Klasyfikacja pieczywa specjalnego (funkcjonalnego)
2.3. Wartość odżywcza pieczywa
3. Naturalne dodatki do pieczywa
3.1. Mleko i jego przetwory
3.2. Nasiona zbóż niechlebowych
3.3. Nasiona pseudozbóż
3.4. Dodatek pestek i nasion
3.5. Zarodki pszenne
3.6. Dodatek bakalii
3.7. Dodatek warzyw i ich pochodnych
3.8. Dodatek pro- i prebiotyków
3.9. Inne dodatki do pieczywa
3.10. Podsumowanie
4. Wybrane substancje dodatkowe w pieczywie
4.1. Definicja substancji dodatkowych
4.2. Barwniki
4.3. Substancje słodzące
4.4.Inne substancje dodatkowe
4.5. Regulatory kwasowości i stabilizatory
4.6. Substancje zagęszczające, żelujące oraz emulgatory
4.7. Substancje wzmacniające smak i zapach
4.8. Tran w chlebie
5. Pieczywo fortyfikowane (wzbogacane w składniki odżywcze lub witaminy)
5.1. Chleb wzbogacony w kwas foliowy
5.2. Pieczywo fortyfikowane drożdżami
5.3. Witamina D zalecana dla ogółu populacji
6. Pieczywo z dodatkiem ziół
6.1. Zastosowanie ziół w piekarstwie
6.2. Łączenie ziół
6.3. Popularne mieszanki przypraw do chleba
7. Pieczywo na miarę potrzeb
7.1. Chleb dla kobiet w ciąży
7.2. Chleb dla dzieci
7.3. Pieczywo dla seniorów
7.4. Pieczywo dla sportowców
8. Pieczywo do zadań specjalnych
8.1. Pieczywo w nadwadze i otyłości
8.2. Pieczywo dla diabetyków
8.3. Pieczywo dla chorych na celiakię
8.4. Pieczywo w alergii na gluten
8.5. Pieczywo w nadwrażliwości na gluten
8.6. Pieczywo w profilaktyce schorzeń sercowo-naczyniowych
8.7. Pieczywo w schorzeniach tarczycy
8.8. Pieczywo w chorobach nowotworowych
9. Znakowanie pieczywa
10. Hybrid food
Przepisy
Kanapki i pasty
Przekąski na ciepło i zimno
stron: 208
ZAMÓWCena 49 zł brutto plus koszty wysyłki |
Redakcja „Mistrza Brany” dziękuje za wsparcie Partnerom:
Marzena Zacharska