...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Przedwojenne specjały odkryte na nowo

Już niebawem mieszkańcy Rybnika będą mogli spróbować lodów, ciast i wielu innych dań odtworzonych z oryginalnych przedwojennych receptur. Wszystko za sprawą dość przypadkowego odkrycia znanego branżowego technologa i publicysty - Szymona Konkola.

Znalezisko sprzed wielu lat to nic innego jak dwa zeszyty, które zawierają ponad 200 ręcznie spisanych przepisów na ciasta, desery, lody i dania obiadowe oraz zupy. Wszystkie autorstwa babci Adeli, której potomkiem jest właśnie znalazca - Szymon Konkol. Wszystko za sprawą porządków starego rodzinnego kredensu. 

Teraz czas na uporządkowanie tej cennej wiedzy. Do tego zaprosił już pomocników - Tomasza Dybałę z Rybnickich Lodów, piekarza - Krzysztofa Wysłuchę (Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha). oraz restauratora - Pawła Nowaka (InoWino). Przepisów jest tak dużo i są tak różnorodne, że przywracać je będą specjaliści różnych dziedzin w swoich pracowniach. Jest to o tyle trudna i wymagające zadanie, że przepisy zredagowane są w starym stylu. - Zamiast szczegółowej gramatury mamy tu polecenie użycia jednej łyżeczki cukru albo zacny kawał mięsa - Śmieje się Szymon Konkol i dodaje - Te przepisy w tej postaci wisiały przypięte w restauracyjnej kuchni, co trudno nam dziś sobie wyobrazić.

 


Restauracją tą była słynna nie tylko w Rybniku, ale i na Śląsku restauracja Apollo, która mieściła się w ścisłym centrum, na przeciwko urzędu miasta. Był to o tyle ciekawe miejsce, że to właśnie tu spotykała się śmietanka towarzyska miasta - adwokaci, lekarze, radni.To włąsnie tu obgadywało się sprawy polityczne, społeczne i gospodarcze. 

Specjały, które skrywa więc stary zeszyt do dania i słodkości na wysokim poziomie, które miały zaspokoić wyszukane podniebienia. Z pewnością ich dużą zaletą jest też brak jakichkolwiek polepszaczy, dodatków - naturalność. Czy potomek zdolnej kucharki znalazł coś, co go zaskoczyło?  - Dania zupełnie już zapomniane, jak np. czernina, zupa piwna albo zrazy z mózgu. Są też leguminy! Kto dziś wie, co to są leguminy w dzisiejszych czasach? Dzięki nam mieszkańcy Rybnika przypomną sobie ten deser.

 

 

Ale dziwić może też... ilość cukru w recepturach. - Tego cukru jest tam mnóstwo, dziś już nikt czegoś takiego nie robi, bo zmieniły się gusta - komentuje autor projektu. Dlatego przepisy będą nieco modyfikowane pod tym względem. 

 

 

Projekt będzie realizowany przez cały sierpień, a wielki finał odbędzie się na koniec wakacji, w ostatni weekend przed wrześniem. Bankiet z przedwojennymi specjałami odbędzie się na rynku miasta lub w teatrze miejskim, a każdy z uczestników będzie mógł spróbować specjalnego menu. Tymczasem prace nad daniami i ciastami trwają. Powstanie specjalny materiał filmowy, który unaoczni proces odtwarzania starych receptur, jak też blog, na którym będzie można dowiedzieć się czegoś więcej o akcji. Już wkrótce w witrynach i menu zaproszonych do udziału specjalistów zagoszczą propozycje sygnowane imieniem “Adeli”.


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji