12 hal wystawowych i ponad 1,300 wystawców. Międzynarodowy konkurs oraz branżowy kongres – tegoroczna edycja największych targów branży piekarsko-cukierniczej była naprawdę przełomowa!
Od 1949 roku co trzy lata do Monachium ściągają rzesze piekarzy i cukierników. W tym roku przybyło ponad 77 tys. gości z 170 różnych krajów. Iba, czyli targi dla branży piekarsko-cukierniczej, to największe przegląd wiodących trendów, technologi i nowości, którego nie można ominąć. To właśnie tu najnowocześniejsza technika spotyka się z tradycją – prezesi wielkich zakładów z artystami-rzemieślnikami. Nie po to by konkurować, lecz wzajemnie się inspirować. Przedstawiciele restauracji, właściciele kawiarni, sprzedawcy detaliczni artykułów spożywczych oraz absolwenci szkół hotelarskich i dostawcy żywności – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oferta tematyczna jest niezwykle szeroka – od technologi produkcji, poprzez opakowania, logistykę, idee marketingowe, surowce i półprodukty, higienę, wystój sklepu na asortymencie przekąsek oraz kawy koncząc... A to i tak nie wszystko!
Czy rosnące z każdą kolejną edycją oczekiwania odwiedzających były spełnione? Według przeprowadzonego w tym zakresie badania wynika, że aż 95,2 % gości przyznało targom najwyższą notę jeśli chodzi o ich organizację i program. Według przeprowadzonych statystyk, najczęściej szukali oni nowinek branżowych. Tych, jak zawsze, nie zabrakło! Ciepło zostały przyjęte nowe koncepcje, czyli specjalne obszary dla wystawców, taki jak: Trendy Snackowe, Obszar Opakowań, Świat Kawy. Nieco mniej, bo 85% firm wystawiających się w Monachium również było w najwyższym stopniu zadowolonym, uzasadniając to, m.in wyjątkowo dobrą atmosferą, która sprzyja zawiązywaniu trwałej współpracy między markami oraz klientami.
Jedną z największych atrakcji w czasie trwania targów był prestiżowy konkurs o puchar IBA dla zespołów piekarzy i cukierników z całego świata – iba-UIBC-cup. Tym razem spośród 12 reprezentacji krajowych, mistrzami świata okazali się Japończycy – główną nagrodę odebrali Noritoshi Shibuya and Hirokazu Asai. Na podium stanęły również reprezentacje Holandii (II miejsce) oraz Francji (III miejsce).
W tym roku, po raz pierwszy Iba rozpoczęła się od międzynarodowego kongresu – Iba Summit, na którym najwyższej rangi specjaliści z branży mówili o przyszłości chleba oraz branży piekarskiej. Jakie są ich obserwacje i postanowienia? Już wkrótce przeczytacie na naszym portalu!
Prócz tego, wśród atrakcji znalazły się również: Dzień Niemieckiego Piekarza, Dzień Niemieckiego Cukiernika, Namiot Oktobersfest – z degustacją piwa, III Niemieckie Mistrzostwa Piekarzy oraz liczne pokazy, wykłady oraz konferencje.
Opinie:
Peter Becker, prezydent Stowarzyszenia Niemieckich Piekarzy
Iba jest czymś więcej, niż miejscem spotkania piekarzy i cukierników z całego świata. W tym roku przekroczyliśmy liczbę oferowanych punktów programu. Warsztaty, wykłady ekspertów oraz pokazy na żywo dotyczące przygotowania chleba, wyrobów cukierniczych, kawy i przekąsek były bardzo pozytywnie odbierane. Wiele osób skorzystało z tej oferty jako darmowego treningu, który posłuży zarówno im samym jak też firmom w dalszym ich rozwoju.
Gerhard Shenk, Prezydent Stowarzyszenia Niemieckich Cukierników, wiceprezydent Międzynarodowego Związku Piekarzy i Cukierników
Iba jest nie tylko dla tych, którzy pracują w branży od kilku lat. Jest także idealnie dopasowana do wyszkolonych cukierników. Nigdzie indziej nie można zobaczyć tak pełnego przeglądu swojej branży. Każdy wraca stąd z setkami nowych pomysłów dla swojego własnego rozwoju oraz biznesu. W tym roku na IBA udało się przekonać o istnieniu jeszcze większej gamy produktów dla cukierników. Natomiast dla mnie największym wydarzeniem było przyznanie nagrody za tort weselny dla grupy rzemieślników.
Dieter Dohr, CEO i prezydent Stowarzyszenia Targów Rzemiosła
Sześć dni trwania targów upłynęło pod wspólnym sztandarem dobrej atmosfery zarówno wśród wystawców jak też odwiedzających. Miało to inspirujący i zaraźliwy efekt. Wystawcy cieszyli się z możliwości spotkania najważniejszych klientów z całego świata. Z kolei nasi goście wykazali niezwykłą otwartość w przyjęciu nowych punktów programu targów, wśród których, np. znalazła się wycieczka dla piekarzy i cukierników. To, co mnie szczególnie ucieszyło w tej edycji to fakt, że udało się powiększyć liczbę rodzimych odwiedzających.
Więcej informacji: Iba.de
Zdjęcia: GHM – iba 2015