autor: Angelika Rejmanowska kl. I ZSZ przy ZPEW w Lwówku Śląskim
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Placki miodowe:
500 g maki pszennej typ 450
250 g masła
150 g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Blaszki wyłożyć pergaminem. Ciasto w każdej części wałkować, wyłożyć na przygotowane blachy i piec ok 20 min w temp. ok. 180°C. W trakcie pieczenia placków przygotować masę jabłkowa z galaretką (np. cytrynową).
Masa jabłkowa:
1000 g jabłek
2 galaretki w proszku
Sposób wykonania:
Dokonać obróbki wstępnej jabłek. Obrane jabłka zetrzeć na tarce „grube oczko”. Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. Po zakończeniu smażenia i odstawieniu wsypać galaretkę w proszku, wymieszać. Wystudzoną masę jabłkową przekładać przygotowane wcześniej placki miodowe. Zaplanować i wykonać stosowną okolicznościową dekorację.