autor: Martin Braun
Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Tortownica, średnica 18 cm
Ciasto:
Składniki:
1 blat ciasta kruchego (o wadze ok. 80 g), przygotowany według przepisu z receptury podstawowej*
2 blaty biszkoptowo – orzechowe (o wadze ok. 50 g każdy), przygotowane według przepisu z receptury podstawowej**
20 g konfitura morelowa
200 g gruszki z syropu w cząsteczkach
Masa śmietanowa magiczna gruszka:
Składniki:
50 g stabilizator Alaska-express Magiczna Gruszka
60 g woda, ok. 25˚C
250 g ubita, niesłodzona śmietana
Sposób przygotowania:
Stabilizator Alaska-express Magiczna Gruszka rozpuścić w wodzie, a następnie połączyć z ubitą, niesłodzoną śmietaną.
Dekoracja:
Składniki:
5 g złota pasta żelowa Gold Sparkle
10 g Cristaline klarowna polewa cukiernicza (na zimno)
50 g gruszki z syropu
Sposób przygotowania:
Wypieczony blat ciasta kruchego posmarować konfiturą morelową i nałożyć na niego blat ciasta biszkoptowego-orzechowego nasączonego nakropką. Następnie wyłożyć kawałki gruszek oraz masę śmietanową magiczna gruszka i przykryć drugim blatem ciasta biszkoptowo-orzechowego nasączonego nakropką. Na wierzch wyłożyć resztę musu magiczna gruszka, wyrównać boki boki. Dekorować polewą Cristaline, Gold Sparkle i gruszkami według uznania.
*Ciasto kruche:
Składniki:
1000 g Ciasto Kruche
400 g PRIMA cukiernicza margaryna
50 g woda
50 g jaja
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać na wolnych obrotach mieszadła 2-3 minuty. Uformować spody o grubości ok. 3-4 mm. Piec w temperaturze około 200°C przez około 12-15 minut.
**Ciasto biszkoptowo-orzechowe:
Składniki:
1000 g BRAUN Bisquick Plus – ciasto biszkoptowe
600 g jaja
200 g woda
100 g Pasta orzech laskowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ubić na wysokich obrotach mieszadła przez około 5 minut. Piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.