...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Rośnie cena kakao

W ostatnich tygodniach pogoda rozdaje karty na rynkach towarów rolno-spożywczych. Drożeje kukurydza i soja, a także cukier. Teraz przyszła kolei na kakao.

Upalna pogoda w Afryce Zachodniej budzi obawy o wysokość i jakość zbiorów ziarna kakao w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Ostatni kraj jest światowym liderem w produkcji ziarna, Ghana jest na 3. miejscu. W efekcie w Nowym Jorku kakao w kontrakcie terminowym z dostawą na wrzesień 2012 r. podrożało do najwyższego od czterech i pół miesiąca poziomu 2,4 tys. USD/t. W Londynie kakao jest zaś najdroższe od dziewięciu miesięcy, a za tonę ziarna trzeba zapłacić ponad 1,6 tys. GBP. W ciągu ostatniego tygodnia kakao w Londynie podrożało o 6%, a w Nowym Jorku o 7%. W ujęciu miesięcznym podwyżki wyniosły odpowiednio 5 i 3%. Podwyżkom pomaga także sytuacja techniczna rynku. Jeśli na rynku znów pojawi się kakao z krajów afrykańskich, notowania powinny spaść.

 

źródło: FAPA/FAMMU

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji