Odkrywamy fenomen cukierni Kaiser Patisserie. Odwiedzamy progi Akademii Umiejętności Inspiracja. Śledzimy tortowe trendy i zachwycamy się tortem 3D. Relacjonujemy mistrzostwa i prezentujemy młode talenty. Podpowiadamy jak zmniejszyć rachunki za prąd i dlaczego warto inwestować w eko opakowania. Czytajcie nowe wydanie MB!
Nie w każdej cukierni można napić się Dom Perignon. W Kaiser Patisserie tak! Można tu też spróbować najlepszej herbaty na świecie. I wybierać każdego dnia spośród 15 różnych ciastek w witrynie. Ta marka podniosła wizerunek butikowej cukierni na jeszcze wyższy poziom. Jak udaje się utrzymać doskonałą jakość, mając tak szeroką ofertę i obsługując wiele lokali w Polsce, a nawet poza nią? O tym, między innymi, rozmawiamy z teamem butikowej cukierni ze Słupska, której pracowniczki zdobyły najwyższe miejsce na podium konkursu Debic Pastry Cup. Wywiad znajdziecie na str. 8.
Tort w kształcie zwłok podczas sekcji, tort spaghetti, tort trumna... O tym, dlaczego projektanci tortów spełniają coraz bardziej szalone wizje klientów i czy klasyczne torty odejdą do lamusa, opowiada na str. 14 Sylwia Sobieraj – projektantka tortów artystycznych.
Będzie dobrze! Takie zapewnienie każdy z nas chciałby usłyszeć, by choć na chwilę poczuć się spokojnie i bezpiecznie. Te słowa wykorzystała w nazwie swojej warszawskiej piekarni jej właścicielka, Dagmara Rosiak. O tym jak faktycznie wygląda przyszłość i codzienność piekarni rzemieślniczej opowiada na str. 18.
Akademia Umiejętności Inspiracja to jedno z pierwszych miejsc, w którym grono polskich cukierników mogło poznać tajniki pracy z czekoladą. Dziś do jego progów zaprasza Ana Florencia Davila oraz Michał Świerad, czyli główni technologowie, którzy dzielą się potężną wiedzą i doświadczeniem z każdym, kto pragnie szlifować swój talent i poznać trendy branżowe. Jak powstało miejsce, które jest nieodłącznym elementem marki Barbara Luijckx? Opowiada Paulina Borowicz- Hardeman, dyrektor ds. marketingu i rozwoju produktu na str. 26.
Patrycja Drożdż, cukierniczka pasjonatka, spełniła marzenie i wygrała konkurs na tort rzeźbiony podczas ostatnich targów Sweet Expo w Warszawie. Zaskoczona i bardzo dumna z wygranej przeszła konkretną drogę, by cieszyć się z tego osiągnięcia. Jak się to wszystko zaczęło? Skąd pomysła na zwycięski tort Hajduk? Ile czasu zajęło jej stworzenie tego dzieła? Odpowiedzi na te pytania szukajcie na str. 30.
Energia elektryczna w każdej firmie to aktualnie jeden z większych czynników kosztotwórczych. Jej ceny na Towarowej Giełdzie Energii wzrosły od 2019 roku ponad trzykrotnie. Do 2030 roku prognozuje się stały wzrost cen energii powyżej poziomu inflacji. Polska jest i długo jeszcze będzie uzależniona od paliw kopalnych, które odpowiadają za 70-75% wytworzonej energii. Wobec tego wszyscy zadajemy sobie jedno zasadnicze pytanie - jak zmniejszyć rachunki za prąd? Rozwiązania tej sytuacji szukajcie na str. 56.
Ekologiczne opakowania na lody, ciastka, pieczywo i szeroko pojętą żywność coraz częściej można znaleźć w restauracjach i kawiarnio-ciastkarniach czy lodziarniach, które chętnie sięgają po rozwiązania przyjazne dla środowiska. Okres pandemii wymusił na wielu punktach funkcjonowanie „na wynos”, a to z kolei w sposób naturalny skłoniło do myślenia o opakowaniach. Dołączyły do tego kwestie związane z dyrektywą unijną, która w międzyczasie weszła w życie. Sprawdzamy, jakie to miało konsekwencje i jak wygląda ekopakowanie w 2023 roku. Przez gąszcz zagadnień związanych z tymi kwestiami przeprowadzi nas Krzysztof Nowak, współwłaściciel firmy Cantino z Wrocławia. Artykułu szukajcie na str. 64.
A oprócz tego piszemy o brazylijskich bułeczkach serowych, relacjonujemy II Mistrzostwa Polski na Pralinę oraz Sweettargi, a także finał konkursu Debic Pastry Cup. Podpowiadamy jakie oświetlenie najlepiej wyeksponuje pieczywo. Prezentujemy mistrzowski tutorial Angeliki Chwyć. Po jeszcze więcej czytajcie wydanie online lub zamówcie prenumeratę w naszym sklepie!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Rzemiosło w luksusowej formie – rozmowa z zespołem Kaiser Patisserie
Zwrot na tort – rozmowa z Sylwią Sobiegraj
Będzie dobrze – rozmowa z Dagmarą Rosiak
Mistrz produkcji / Mistrz dekoracji
Mus czekoladowy z marakują i pomarańczą
Wartość smaku czekolady z Cacao-Trace
Miejsce pełne pasji i inspiracji
Jadalna sztuka – tort 3D
Wiosenny tort Bellaria
Kreatywny sugarcrafting z Angelika Chwyć
Przegląd rynkowy
Sezon na torty – przegląd trendów
Mistrz zarzadzania
Glasbord® na ściany i sufity
Chleby dookoła świata
Za drzwiami piekarni
Jak zmniejszyć rachunki za prąd
Jemy oczami – jak światło wpływa na nasz apetyt?
Ekologiczne podejście do opakowań
Flash news
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY