...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kucharnia, materiał promocyjny

Rozmarynowo-cytrynowa tarta z figami i kremem panna cotta

autor: Anna Maria, Kucharnia

Ta tarta jest uzależniająca, tak pyszna jak figi i rozkoszna jak najpiękniejszy paździer­nikowy dzień. Grzechem będzie, jeśli jej nie upieczecie.


RECEPTURA (przepis własny)

Ciasto na tartę
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
125 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka startej skórki z cytryny
1,5 łyżki siekanego świeżego rozmarynu

Wszystkie składniki tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawi­nąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce (minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobie­gnie to wybrzuszaniu się ciasta podczas pod­piekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190°C i upiec tartę na złoty kolor.


Krem panna cotta
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
430 ml śmietany kremówki
1/3 filiżanki cukru
2 łyżki drobno siekanego świeżego rozmarynu
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
świeże, dojrzałe figi

W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier. Wstawić na średni ogień. Dodać skórkę z cytryny i siekany rozmaryn. Gdy całość się zagotuje, rondel zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny oraz namoczoną żelatynę – mieszać do całko­witego rozpuszczenia. Masę przestudzić i wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Gdy zacznie zastygać, rozprowadzić ją na podpieczonym i wystudzonym spodzie do tarty. Wierzch udekorować kawałkami świeżych fig i gałązkami rozmarynu.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Kucharnia, Anna-Maria

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji