autor: Łukasz Papierniak, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok
RECEPTURA
Składniki
Sernik
150 g podłużnych biszkoptów
200 g ciasteczek amaretti
250 g serka mascarpone
250 g kremowego serka śmietankowego
500 ml śmietanki 30%
3 kopiate łyżki cukru pudru
1,5 szklanki ajerkoniaku
4 łyżki żelatyny
Poncz do nasączenia biszkoptów
1 szklanka wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2- 3 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
gotowa polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Poncz do biszkoptów
1. Kawę wymieszać z cukrem i rozpuścić we wrzątku, po przestudzeniu dodać spirytus
2. Biszkopty nasączyć ponczem.
Masa sernikowa
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć nasączone biszkopty.
2. Obydwa serki krótko zmiksować z ajerkoniakiem – tylko do połączenia się składników.
3. Mocno ochłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i delikatnie połączyć z serkami przy pomocy łyżki.
4. Żelatynę zalać niewielką ilości zimnej wody ( około 1/4 szklanki) i pozostawić do napęcznienia
5. Dodać taką samą ilość wrzątku i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny (można ewentualnie lekko podgrzać).
6. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
7.Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopty, ułożyć warstwę ciastek amaretti
8. Ponownie wyłożyć drugą warstwę masy serowej i ułożyć pozostałe ciasteczka.
9. Sernik schłodzić w lodówce do momentu stężenia.
10. Powierzchnię sernika ozdobić polewą czekoladową.