Daktylowe wypieki są charakterystyczne przede wszystkim dla kuchni arabskiej, choć doskonale znane są również w kuchni indyjskiej oraz izraelskiej. Jako dodatek są stosowane także w ciastach europejskich. Przyjrzyjmy się, jakie desery można wyczarować z daktyli.
Podobne artykuły
Skarby daktyli, cz. ICo nam zostanie na osłodę – czyli jak polscy konsumenci reagują na zmiany cen i dostępności cukruRuszyła platforma zakupowa ebakalland.plPierwsza część tekstu znajduje się tutaj
Mamoul (ma’amoul) to kruche niewielkie ciasteczka, popularne w krajach lewantyńskich (czyli położonych we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego: Egipcie, Syrii, Jordanii, Libanie, Izraelu, Autonomii Palestyńskiej oraz Turcji). Mamoul zazwyczaj zawierają nadzienie daktylowe (najczęściej pastę daktylową), a czasem zamiast niego orzechy włoskie, migdały, pistacje czy figi. Ciasteczka w wariancie z daktylami bywają również nazywane menenas.
Z reguły mamoul mają spłaszczony lub kopulasty kształt, ale zdarzają się także kuliste. Są one wykonywane ręcznie lub za pomocą drewnianych foremek, które zostawiają na ciastkach różne wzory. Ale nie tylko charakterystyczne wzory są tym, co odróżnia mamoul od innych kruchych ciasteczek. Są unikalne ze względu na specyficzny smak, który zawdzięczają przyprawie mahlep (sporządzonej z mielonych ziaren wiśni wonnej). Ciasteczka są spożywane przez cały rok, ale szczególną popularnością cieszą się podczas religijnych świąt (muzułmanie najchętniej jedzą je po zachodzie słońca w okresie ramadanu, a Żydzi – podczas świąt Chanuka i Rosz ha-Szana).
Do przyrządzenia mamoul wykorzystuje się mąkę pszenną, ziemniaczaną, semolinę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, masło, jajka, cukier puder oraz wspomnianą już przyprawę mahlep (żydowska wersja kruchych ciasteczek jest nieco inna: są one sporządzane z czystej mąki, bez semoliny). Nadzienie daktylowych mamoul (czyli menenas) sporządza się z pasty daktylowej oraz masła klarowanego. Utarte i zmiksowane składniki na ciasto umieszcza się w foremce, następnie nakłada się nadzienie i drugą warstwę, którą należy zlepić z pierwszą z nich. Następnie mamoul są pieczone, a na koniec – posypywane cukrem pudrem.
Indyjski deser z daktylami
Gajar ka Halwa to deser popularny w wielu regionach Indii, spotykany też w innych częściach świata. Nazwa mogłaby sugerować, że to odmiana chałwy, jednak słowo halwa oznacza po prostu „słodki”, zaś gajar to po prostu marchewka. Deser przypomina pudding, a oprócz marchewek zawiera orzechy, mleko, masło klarowane i jest znany w wielu wariantach. Jednym z nich jest Khajur ka Halwa, czyli indyjski deser z daktylami. Marchewkę z Gajar ka Halwa zastępują w nim świeże, słodkie i miękkie daktyle, a reszta składników pozostaje taka sama. Czasami dodawane jest mleko skondensowane, a deser doprawia się kardamonem i szafranem. Wszystkie składniki są mieszane, gotowane i serwowane na zimno (po przechowywaniu w lodówce przez minimum 2 godziny).
Bardzo podobny do Khajur ka Halwa jest deser Khajur Katri. Składa się on z pasty daktylowej lub bardzo drobno posiekanych daktyli, masła, skondensowanego mleka, mleka w proszku i kardamonu. Można dodać do niego także różnego rodzaju drobno posiekane migdały, pistacje czy pestki dyni. Wszystkie składniki podgrzewa się na maśle, żeby powstała masa. Gdy ta przestygnie, ugniata się ją i formuje z niej długie wałki, które zawija się w folię i chłodzi w lodówce (przez minimum godzinę). Po wyjęciu z lodówki i zdjęciu folii masę kroi się na plasterki.
Innym sposobem przyrządzania dania jest stworzenie z usmażonych na maśle daktyli, masła i mleka placka, na który nasypuje się pistacje, migdały i pestki dyni i zawija się je w wałek. Z takiego placka można zrobić inny indyjski przysmak z daktylami: Khajur Burfi. Wystarczy tylko schłodzić masę przez ok. 45 min w lodówce i wyciąć z niej pożądane kształty (najczęściej kostkę).
Ciasteczka z innych krajów
Nie tylko w Indiach popularne są desery z daktylami. Innym państwem, w którym jada się podobne ciasteczka, jest Liban. Pierwszy z tradycyjnych libańskich smakołyków to magrood (makrout) – ciasteczka z nadzieniem daktylowym, które, tak jak indyjskie Khajur Katri, są krojone z wałka. Do przyrządzenia specjału oprócz semoliny wykorzystywane są: mąką pszenna, olej, proszek do pieczenia oraz ciepła woda. Nadzienie wykonywane jest z drylowanych i podsmażonych daktyli, a oprócz nich dodawana jest czubata łyżeczka cynamonu. Po pokrojeniu wałka na drobne kawałki na powierzchni ciastek widelcem robione są charakterystyczne wzory. Po upieczeniu ciastka są serwowane w syropie cukrowym z sokiem z cytryny oraz posypywane sezamem.
Innym libańskim przysmakiem z daktylami i z semoliną jest ka'ak bel ajweh. To ciasteczka, które są jednym z tradycyjnych specjałów podanych w Libii na Wielkanoc. Ich kształt ma symbolizować koronę cierniową Chrystusa. Do przyrządzenia masy na ciastka poza semoliną stosuje się mąkę pszenną, roztopione masło oraz wodę różaną i pomarańczową. Wszystkie składniki zostają dokładnie zmiksowane, a następnie szczelnie zamknięte w worku foliowym i odstawione na przynajmniej kilka godzin (czasem nawet na cały dzień). Ze zmiksowanych z masłem daktyli formuje się cieniutkie ruloniki, które zostają zawinięte w przygotowane ciasto. Dwa końce rulonów zostają połączone, a na ich wierzchu zostawia się ślady widelcem, by przypominały koronę Chrystusa. Po upieczeniu ka'ak bel ajweh zostają posypane cukrem pudrem.
Na koniec warto wspomnieć o irakijskim przysmaku o nazwie Kurat ai Tamir, czyli daktylowo-sezamowych słodkich kulkach. Do ich przyrządzenia oprócz wymienionych już składników wykorzystuje się orzechy włoskie, tahinę (pastę sezamową) oraz przyprawy (cynamon lub kardamon). Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i ulepić z nich kulki. W innym wariancie rozpłaszcza się fragmenty daktylowej masy, obtacza ją się z obu stron w sezamie, umieszcza się na niej orzech włoski i zlepia masę w kulkę.
Ciasta świata z daktylami
Jeden z wypieków, do którego są używane daktyle, to meskouta – tradycyjne ciasto marokańskie. Czasem dodaje się do niego także orzechy włoskie, migdały oraz różne suszone owoce (np. morele). Ciasto jest doprawiane goździkami, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Podobno dawniej było wypiekane bez masła, które ze względu na wysoką cenę i trudne czasy zastępowano olejem. Składnikiem, który wyróżnia meskoutę spośród innych ciast, jest sok (pomarańczowy lub cytrynowy) albo jogurt. Dzięki nim wypiek staje się bardzo miękki.
Innym daktylowym ciastem jest egipska basbusa, czyli wypiek na bazie semoliny w pysznej polewie cukrowej (czasem z dodatkiem toffi, soku pomarańczowego czy cytrynowego). Bardzo podobna do niego jest safra – libańskie ciasto z semoliny w miodowo-cukrowym syropie.
Opisane słodkie przysmaki to receptury z odległych zakątków świata, ale daktyle można bez trudu znaleźć także w przepisach na europejskie wypieki, np. w torcie bezowym Dacquoise.
Na tym kończymy inspirującą podróż śladami daktylowych przysmaków. Zachęcamy do przyrządzenia i skosztowania któregoś ze specjałów.
Aleksandra Paprota
Polecany przepis - Smaki Dubaju