Przepisy z XIX wiecznej gdańskiej książki kucharskiej odtworzyły fotografka - Katarzyna Fiszer oraz pani muzealnik - Aleksandra Kucharska.
Dzięki znanej fotografce kulinarnej, Katarzynie Fiszer oraz muzealnika i pasjonatki jedzenia, która z zamiłowania zajmuje się rekonstrukcją starych receptur - Aleksandry Kucharskiej, powstała wyjątkowa publikacja “Kuchnia Gdańska”. Na jej kartach gdańszczanki odwzorowali receptury pochodzące z XIX wiecznej książki kucharskiej autorstwa Marii Rosnack. Ideą było przybliżenie współczesnemu czytelnikowi historycznego tła wielu potraw i ocalenie ich od zapomnienia.
Choć wiele receptur jest wręcz banalnych, prace nad książką wymagały sporego nakładu pracy - przeliczenia miar, wykonanie dań, sesje fotograficzne, obróbka zdjęć i wydanie publikacji. W rozdziale desery i przetwory znajdziemy takie specjały jak winna galaretka czy morele w cukrze. Drugi rozdział zawiera przepisy na dania główne i przystawki, jak choćby kanapki z sardelą.
KIsiazka dostepna jest w wersji online >>> KLIK!