...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Stop chorobom płuc u piekarzy!

Francuscy młynarze chcą produkować mąkę o jak najmniejszej pylistości, by w ten sposób zmniejszyć ilość zachorowań na astmę czy niewydolność dróg oddechowych – chorób zawodowych piekarzy.

Profesja piekarza i młynarza jest obarczona chorobami zawodowymi takimi jak np. astma czy nieżyt błon śluzowych nosa. Pył pochodzący z mąki przyczynia się do niewydolności dróg oddechowych. Zdarza się, że piekarze/młynarze ze względów zdrowotnych są zmuszeni zmienić zawód. We Francji od pewnego czasu trwają starania, by zapobiec tym chorobom i uczynić tym samym pracę piekarza i młynarza bezpieczniejszą dla zdrowia. W tym celu powołano organizację LEMPA (Laboratoire National de la Boulangerie-Pâtisserie – Państwowe Laboratorium Piekarnictwa i Cukiernictwa), na czele której stoi aktualnie Pierre -Tristan Fleury.

 

 

LEMPA dąży do tego, by w piekarniach używano mąki o jak najmniejszej pylistości. Szczególnie mąki wykorzystywane do podsypywania tzw. farine de fleurage są odpowiedzialne za zbyt dużą emisję pyłu mącznego w pomieszczeniu. Organizacja nie jest w tym sama. Niedawno dołączyły do niej trzy francuskie młyny: Moulins Céard, Foricher et Rioux, które wyraziły chęć współpracy. Chcą opracować „mąkę przyszłości”, która nie będzie tak bardzo szkodliwa dla zdrowia piekarzy. Do tej pory nie badano zdolności „zawieszenia się” w powietrzu cząsteczek mąki, z którą pracuje człowiek. Trzy wymienione francuskie młyny chcą, by LEMPA oceniała pylistość mąki, którą dostarczają piekarzom. Ponadto LEMPA i młyny zamierzają organizować kampanie informacyjne, by uwrażliwiać młodych piekarzy na zagrożenia dla zdrowia związane ze zbyt długim przebywaniem w pomieszczeniu, gdzie jest duża ilość zawieszonego pyłu mącznego. 

 


KS

źródło: Boulangerie-bakery.com  

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji