autor, uczeń: Dorosz Ewelina, nauczyciel prowadzący: Anna Matysiak
RECEPTURA
Składniki
2,5 szklanki maku
6 średniej wielkości jabłka
7 jajek
250 g rodzynek i orzechów włoskich
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 ekstrakt migdałowy
250 g roztopionej margaryny
3 szkl. kaszy manny
Wykonanie
Mak sparzyć i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie odcedzić i 3-krotnie zmielić w maszynce. Jaja ubić z cukrem na sztywno, dodać przekręcony mak, starte na tarce jabłka, kaszę manną, bakalie, aromat, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Delikatnie połączyć łopatką i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód można położyć biszkopty lub herbatniki. Piec ok. 75 min w 170°C. Po wystygnięciu polać polewą.