Gdzie chleb smakuje najlepiej? Gdzie znajdziesz szpajzę czy nieodłączny element wesel i wielkanocnych stołów – kołocz? Gdzie szukać mistrzów piekarstwa i cukiernictwa tak silnie przywiązanych do regionalnych tradycji? Gdzie nowoczesne rzemiosło rozwija się dynamicznie? Według nas na Śląsku! I pokażemy to na SweetTARGach.
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na Śląsku25-27 marca br. rozsmakujemy Was na nowo w naszym regionie, pokażemy też modne smaki, nowe trendy, a przede wszystkim kreatywnych ludzi.
Pod koniec marca SweetTARGi zaprezentują światowe trendy w cukiernictwie, lodziarstwie i piekarstwie, ale w tym roku jeszcze mocniej podkreślą to, co śląskie. Nie tylko w klasycznej formie, ale również w nowoczesnym wydaniu. Spotkamy się z wielkimi śląskimi mistrzami, sprawdzimy, czym żyją młodsze pokolenia cukierników i piekarzy, a na końcu połączymy to, co uświęcone tradycją z nowoczesnością, tworząc nowy wymiar podczas smacznych fuzji. Co jeszcze czeka odwiedzających podczas VIII SweetTARGów 2017?
Śniadanie Śląskich Mistrzów
Na sobotnio-niedzielne śniadania z udziałem mistrzów zapraszają Renata Martyna i Łukasz Wylenżek – śląscy cukiernicy, którzy kilka miesięcy temu wraz z zespołem Sweet Team Poland przywieźli złoty medal z Cake International Birmingham. W sobotę przy wielkanocnym stole, dobrej kawie i tradycyjnych wypiekach nie zabraknie wciągających rozmów z mistrzami piekarstwa i cukiernictwa rodem ze Śląska. Niedzielne śniadanie upłynie pod znakiem nowoczesności, a gośćmi Renaty i Łukasza będą młode pokolenia cukierniczych i piekarskich trendsetterów, dla których tradycja jest punktem wyjścia do tworzenia nowej jakości.
Cukiernicze fuzje, lodziarskie kombinacje i zaskakujące połączenia piekarskie
Skoro mowa o tworzeniu, zapraszamy na kolejny nowy projekt pt. „Fuzje cukiernicze, kombinacje lodziarskie i zaskakujące połączenia piekarskie”. Co się za tym kryje? Najpierw połączymy w pary różnych mistrzów, którzy wspólnie wykreują coś niepowtarzalnego. Będziemy łamać kanony, tworzyć nietypowe zestawienia smakowe czy hybrydowe formy. Czy będą to lody w cieście przygotowane w formie semifreddo? Kwiaty w chlebie? Wspólna praca cukiernika i dekoratorki tortów artystycznych? Jedno jest pewne: będziemy łączyć, mieszać w niespotykany, innowacyjny, ale jakże smaczny sposób!
Bijemy słodkie rekordy
Już trwają przygotowania śląskich cukierników do stworzenia zapierającej dech w piersiach rzeźby z czekolady, która będzie pierwszym formalnie ustanowionym rekordem w Polsce! Finał tej współpracy poznamy w sobotę, 25 marca podczas SweetTARGów. A w niedzielę pole do popisu będą mieli zwiedzający, którzy będą bić rekord w dekorowaniu ogromnej ilości ciasteczek.
Mistrzostwa Polski Barista 2017
Nie ilość, a jakość będzie oceniania podczas tegorocznych Mistrzostw Polski Barista – najbardziej prestiżowych zawodów kawowych. Tutaj będzie się liczyła perfekcja w parzeniu espresso, doskonała technika przygotowania napojów oraz szeroka wiedza na temat kawy. Tegoroczny Mistrz Polski będzie reprezentować nasz kraj podczas Mistrzostw Świata Barista, które odbędą się w Seulu (Korea Południowa) 9-12 listopada. Czy Agnieszka Rojewska z kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu zdoła po raz trzeci obronić tytuł Mistrza Polski Barista? Tego dowiemy się 26 marca w Katowicach.
Kobiece JA w centrum uwagi, czyli poszukiwanie siły w słabościach
Kobiety coraz śmielej robią dla sobie miejsce w naszej branży zdominowanej przez mężczyzn, coraz mocniej nadają jej ton, ale też płacą dużą wyższą cenę za swój sukces. To właśnie paniom związanym z cukiernictwem, piekarstwem, lodziarstwem, dekoratorstwem cukierniczym poświęcone jest kolejne, czwarte już Spotkanie dla Kobiet Branży, czyli warsztaty rozwoju osobistego prowadzone przez Alinę Śmiłowską. Nowa edycja wraca do Katowic z nowymi wyzwaniami. Tym razem na warsztat pójdą kobiece słabości, które można i warto przerobić na silnego sojusznika.
Zdrowo – Smacznie – Artystycznie
Podczas tegorocznych SweetTARGów odbędzie się również II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół Zdrowo – Smacznie – Artystycznie. Jest on przeznaczony dla uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz uczniów i członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji jest związany z cukiernictwem bądź branżą spożywczą. Celami konkursu jest promocja zawodu cukiernika i pokrewnych wśród młodzieży, rozwijanie pasji, kreatywności i kunsztu zawodowego, kształtowanie świadomości zdrowotnej młodzieży, a także integracja różnych środowisk branżowych. VIII SweetTARGi 2017 odbędą się 25-27 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Spotkajmy się w Katowicach!