Tuż po światowej premierze w Niemczech (IBA) nowe i udoskonalone rozwiązania dla branży pojawiły się po raz pierwszy w Polsce podczas targów Polagra Tech. W tym roku poznański Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych zdominowały maszyny, urządzenia, oprogramowanie...
Podobne artykuły
Mistrzowie Smaku wracają. Kilkuset menedżerów, kucharzy, kelnerów zawita na targiLidl Polska Partnerem Głównym targów POLAGRAŻabka Polska partnerem targów POLAGRANie zabrakło jednak miejsca na funkcjonalne pieczywo, rzemieślniczy artyzm i powiew świeżości w podejściu do produkcji zgodnie z ekologią i filozofią Zero Waste.
Współczesna piekarnia i cukiernia to miejsca, w których minimalizuje się uciążliwą pracę fizyczną, wprowadzając wiele zautomatyzowanych i skomputeryzowanych udogodnień. Dziś już nikogo nie dziwią całe linie produkcyjne dopasowane do mniejszych piekarni, które borykają się z brakiem rąk do pracy. Komputeryzacja w połączeniu z automatyzacją zapewnia precyzyjne ważenie, formowanie pieczywa, załadunek, rozładunek, pakowanie oraz etykietowanie. Z każdą edycją na targach w Poznaniu coraz szersza jest oferta oprogramowania pozwalająca optymalnie zarządzać produkcją i sprzedażą.
W produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych nadal sprawdza się zasada, że małe jest piękne i smaczne. Nadal mocno utrzymuje się trend żywności o obniżonej zawartości glutenu oraz pieczywa wzbogaconego w dodatki funkcjonalne.
Wyróżnienia branżowe
Polagra Tech słynie ze Złotych Medali jednej z najbardziej rozpoznawalnych nagród na polskim rynku, która jest przyznawana innowacyjnym produktom najwyższej jakości. W tym roku eksperci wyróżnili m.in. zmywarkę wózkową MDC Multi Washer (MDC Multiwa sher; Peters&Nurkowski), mieszankę jaglaną o bardzo niskiej zawarto ści glutenu (Eco Trade), Protein Mix mieszankę do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami (Eco Trade), Sensorist TH PRO radiowy bezprzewodowy rejestrator temperatury i wilgotności (TeleScope, Sensorist ApS), TrayMotion system automatycznego za ładunku i rozładunku pieca (Wiesheu Polska), Uniferm FermFresh® Dinkel świeży produkt fermentacyjny na bazie orkiszu, wzbogacony miodem (Uniferm Polska).
Targi z udziałem Mistrzów
Mimo postępującej automatyzacji w cukiernictwie i piekarstwie wciąż zachwyca artyzm ludzkich rąk. Te tradycje co roku promuje Forum Piekarskie i Cukiernicze, współorganizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Mistrzowie cukiernictwa, jak Marta Truskolawska, Kazimierz Rak, na oczach zwiedza-jących tworzyli dekoracje z masy cukrowej i karmelu na okolicznościowe torty, podczas gdy Paweł Ciążyński zdobił pieczywo na wesele i komunie.
Forum Piekarskie i Cukiernicze to miejsce promocji rzemiosła w mistrzowskim wykonaniu. Na zdjęciach mistrz cukiernictwa Kazimierz Rak i mistrz piekarski Paweł Ciążyński
W czasie Forum odbyło się również szkolenie marketingowo-sprzedażowe omawiające najciekawsze trendy promocyjne i metody sprzedaży w branży spożywczej, a także szkolenie wyjaśniające niuanse związane z RODO. Na Forum odbyła się również gala wręczenia nagród dla Mistrzów Smaku w kategorii Lodziarnia Roku i Piekarnia Roku 2018. Warto podkreślić, że jest to wyjątkowo cenne dla zwycięzców wyróżnienie, gdyż jego laureatów wybierają w toku głosowania konsumenci. Równorzędne nagrody przyznawane są we wszystkich polskich województwach.
Dużo uśmiechu i superprezentów dostarczyły III Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką. W tym roku Mistrzem Polski 2018 w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką został Krzysztof Kaczmarczyk z cukierni Natural Rolls Bakery, który w 16 s wykręcił 10 drożdżówek. Nagrodami dnia były stołowy mikser planetarny firmy SPAR ufundowany przez firmę Mankiewicz i 5-poziomowa fontanna do czekolady ufundowana przez firmę Hert. Dla uczestników Mistrzostw, którzy wykazali się najbardziej imponującymi umiejętnościami, firma ULDO ufundowała zestawy upominków.
Zdrowe rewolucje redakcji Mistrza Branży
Zdrowe rewolucje – tym hasłem pokazaliśmy bliską nam ideę produkcji żywności opartej na naturalnych surowcach i ich maksymalnym zagospodarowaniu – zgodnie z filozofią Zero Waste, sięganiu po sprawdzone produkty ekologiczne. To również potrzeba zredukowania plastiku na rzecz przyjaznych opakowań do żywności i przekonanie, że żywność można i trzeba dystrybuować bez zanieczyszczania środowiska (wspólnie z naszym Partnerem – Polskim Stowarzyszeniem Elektromobilności – promowaliśmy transport niskoemisyjny).
Na naszym stoisku codziennie pracowały wyciskarka, wytłaczarka i blender. Przy użyciu profesjonalnego tria pokazaliśmy, jak rzemieślnicze piekarnie, cukiernie i lodziarnie mogą o(d)żywić swoją ofertę, a przy okazji produkować bez odpadów. Naszym przewodnikiem po możliwościach sprzętu był ekspert firmy LifeWellness Zbigniew Bańkowski, który z owoców wyciskał soki, z nasion tłoczył świeże oleje, a z powstałych odpadów uzyskiwał wytłoki, mąkę, a nawet pellet do opalania pieca (!). Ile cennych rzeczy zawierają owocowe „odpady”, opowiedziała Żaneta Geltz, redaktor naczelna „Hipoalergiczni” i promotorka zdrowego i zrównoważonego stylu życia. Zgodnie z hasłem „Kocham jeść, ale nie chcę tyć!” zachęcała producentów do tworzenia słodkich wypieków, które nie tuczą, i podzieliła się własnymi przepisami na wykorzystanie wytłoków, w wersji ekologicznej.
Wszystkie eksperymentalne wypieki serwowaliśmy na ekologicznych talerzykach z wrocławskiej firmy Cantino, które na końcu można było zjeść. Z kolei zaprzyjaźniony z nami mistrz Polski w lodziarstwie Tomasz Szypuła częstował zwiedzających autorskimi lodami z pieczonej dyni, lodami z awokado i oleju z pestek dyni, które dodatkowo polewał olejem z pestek dyni. Efekt zaskoczenia i niebo w gębie były gwarantowane!
Dziękujemy naszym ekspertom za inspiracje, pozytywną energię i niezapomniane wrażenia smakowe. Dziękujemy również Partnerom, którzy swoimi wyrobami uatrakcyjnili stoisko Mistrza Branży: firmie HePi (która dostarczyła estetyczne lniane woreczki na chleb oraz ręcznie robione serce i maskotki), firmie aleworek.pl (która pokazała szeroki asortyment wygodnych toreb z materiału na zakupy, woreczki do przechowywania chleba w połączeniu z koszami wiklinowymi). Produkty do przygotowania zdrowych wypieków Żanety Geltz zapewniły firmy: Biobabalscy, Nomak, Bakra Natura oraz Cherry Tree. Razem udało się pokazać, że można produkować zdrowo, bez odpadów i bez wszechobecnego plastiku! I że w cukiernictwie i piekarstwie jeszcze wiele jest do odkrycia.