autor: Mark Sinclair
RECEPTURA
Ciasto kruche
(przepis na formę o średnicy 25 cm)
320 g mąki pszennej
200 g solonego masła
135 g zimnej wody
4 g soli
Wymieszaj mąkę i sól. Posiekaj masło, dodaj do mąki. Używając widelca, mieszaj wszystko, dodawaj po łyżce zimnej wody do czasu, gdy składniki się połączą. Gotowe ciasto podziel na dwie części: 400 g i 270 g. Spłaszcz je, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 min.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek Granny Smith
350 g białego cukru
340 g świeżej żurawiny
Skórka pomarańczowa ( z 1 pomarańczy)
40 g solonego masła
1,5 g cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
W dużej misce wymieszaj cukier, skórkę pomarańczową, żurawinę, cynamon i gałkę muszkatołową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dodaj do miski z przyprawami i cukrem. Foremkę wysmaruj masłem. Rozwałkuj większy kawałek ciasta i wyłóż nim formę. Na cieście rozłóż mieszankę jabłek i żurawiny. Pozostały kawałek masła pokrój w niewielkie części i ułóż równomiernie na wierzchu. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta i przykryj szarlotkę. Połącz brzegi szarlotki, wierzch ozdób wedle uznania, posmaruj jajkiem i posyp grubym cukrem. Na koniec zrób w cieście małe otwory, by para mogła uciekać. Piec w 190oC ok. 45 min, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
Mark Sinclair – amerykański piekarz, właściciel mobilnej piekarni Sinclair's Bakery, zorganizowanej w przyczepie ciężarówki, prowadzi szkolenia dla piekarzy na całym świecie.
www.facebook.com/SinclairsBakery