Praktyczne warsztaty, seminaria edukacyjne i degustacje – tego nie zabraknie w programie wydarzeń towarzyszących Tea & Coffee World Cup (11-13 lutego br.). Sprawdź aktualny program warsztatów, prezentacji (płatnych i bezpłatnych).
Poniżej prezentujemy harmonogram wydarzeń z podaną ceną wstępu oraz przewidzianą liczbą miejsc dla uczestników. O wstępie decyduje kolejność zgłoszeń. Warto zarejestrować się już teraz: www.tcworldcup.com/warsaw
11 LUTEGO 2014
11.00-12.30 ‹ Zaparzanie herbat (zielonej i białej)
Prezentacja prowadzona przez Stepas Parulis, Adagio Teas
Zajęcia wprowadzą uczestników w tematykę coraz bardziej popularnych rodzajów zielonych i białych herbat poprzez badanie ich pochodzenia, procesu produkcyjnego, korzyści zdrowotnych i wybranych gatunków z najbardziej znanych odmian. Następnie prelegenci skupią się na odpowiednim procesie parzenia i degustacji, żeby skończyć na ocenie sensorycznej najpiękniejszych okazów zielonych i białych herbat z Chin i Japonii.
Opłata: 100 PLN / 25€ / 35 USD
Liczba miejsc: 20
11.00-12.00 ‹ Cup of Excellence/COE Brazil Naturals Award Winning Cupping
Prezentacja prowadzona przez Filipa Bartelak i Vytautas Kratulis, członków i międzynarodowych sędziów COE
Tea & Coffee World Cup to również wyjątkowy czas Cup of Excellence. Przez trzy kolejne dni będą odbywać się degustacje kawy z tegorocznego późnego zbioru z Brazylii - Naturals Cup of Excellence Award Winning Coffees. Sesja z pewnością wzbudzi ogromne zainteresowanie! Sesje COE będą prowadzone przez Filipa Bartelak i Vytautas Kratulis, dwóch doświadczonych profesjonalistów w dziedzinie degustacji i parzenia kawy, członków ACE i międzynarodowego stowarzyszenia sędziów COE, którzy będą dzielić się swoimi doświadczeniami podczas wykładów Cup of Excellence i Alliance for Coffee Excellence.
Opłata: 200 PLN / 50€ / 70 USD
Liczba miejsc: 20
12.30-14.00 ‹ Wprowadzenie do degustacji kawy i warsztat klasyfikacji
W trakcie interaktywnych warsztatów uczestnicy będą brać udział w profesjonalnej degustacji kawy, instruowanej przez certyfikowanego specjalistę. Na samym początku zostanie objaśniony system klasyfikacji – to wtedy stanie się jasne, w jaki sposób kawa jest oceniana, co określa stopień i co oznacza jej klasa. Następnie uczestnicy będą mogli wykorzystać świeżo zdobytą wiedzę i ocenić jakość różnych kaw. Wtedy też nastąpi oficjalna degustacja, podczas której uczestnicy dowiedzą się, jak prawidłowo smakować szereg kaw, wyszkolić swoje kubki smakowe i opisać subiektywnie, ale prawidłowo odkryte smaki.
Opłata: 200 PLN / 50€ / 70 USD
Liczba miejsc: 30
13.00-14.00 ‹ Historia herbat Earl Grey
Prezentacja prowadzona przez Andrew Demmer, Demmer GmbH
Podczas tej sesji uczestnicy będą uczyć się o tradycji mieszania i aromatyzowania herbaty, tradycji aromatyzowania w Chinach, a później w Europie, jak również poznają historię „odkrycia” Earl Grey. Uczestnicy będą mieli również okazję skosztować około 12 herbat tej marki.
Opłata: 30 PLN / 10€ / 15 USD
Liczba miejsc: 20
14.30-15.30 ‹ Degustacja kawy
Prowadzona przez Bird Friendly
The Bird Friendly (BF) identyfikuje i wyróżnia naturalne – organiczne plantacje kawy, której ziarna dojrzewają w cieniu koron różnorodnych drzew, nie naruszając tym samym naturalnego środowiska życia ptaków oraz innych zwierząt. Te wyznaczone systemy „agrokultury leśniej”, wzbogacają oraz chronią glebę, środowiska wodne, a także stanowią idealne zabezpieczenie dla upraw kawy przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Normy Bird Friendly zostały ustalone na podstawie wieloletniej pracy naukowców i są uznawane przez specjalistów branży kawowej jako złoty standard dla kawy uprawianej w naturalnym środowisku, pod osłoną drzew. Mało tego, znawcy uważają, że ma ona o wiele bogatszy smak, niż kawa uprawiana w popularny sposób. Chociaż kawa produkowana na takich plantacjach może osiągnąć znacznie wyższe ceny, to jej konsumenci bezpośrednio przyczyniają się do ochrony środowiska. Wszystko za sprawą wyboru odpowiedniej kawy - certyfikowanej przez Bird Friendly.
WSTĘP WOLNY
Liczba miejsc: 30
12 lutego 2014
8.30-9.30 ‹ Zagadnienie jakości: Czego potrzebuje globalny rynek herbaty aby doświadczyć kolejnego przełomu
Prezentacja prowadzona przez Michael Schaefer, Euromonitor International
W ujęciu ilościowym herbata jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych napojów na świecie. Niestety w ujęciu jakościowym pozostaje jeszcze wiele do zrobienia. Widoczna na przełomie ostatnich 25 lat jakościowa rewolucja w branży kawowej ominęła branżę herbacianą. Na szczęście ta sytuacja powoli zaczyna ulegać zmianie. Podczas tej prezentacji Michael Schaefer, dyrektor do spraw napojów i żywności Euromonitor International, przedstawi zachodzące na rozwijającym się rynku herbat zmiany oraz zaprezentuje możliwości i kierunki rozwoju dotyczące herbaty oraz kawy.
Opłata: 200 PLN / 50€ / 70 USD (Śniadanie wliczone w cenę, rozpoczęcie o godzinie 8:00)
Liczba miejsc: 35
11.00-12.30 ‹ Parzenie herbaty (czarnej i Oolong)
Prezentacja prowadzona przez Stepas Parulis, Adagio Teas
Zajęcia wprowadzą uczestników w świat czarnej herbaty oraz herbaty Oolong poprzez przedstawienie najpopularniejszych regionów upraw, metod produkcji oraz prezentację różnorodnych odmian tychże herbat. Następnie uwaga zostanie skupiona na odpowiednim procesie parzenia oraz degustacji herbat, w trakcie której uczestnicy będą mieli okazję ocenić, używając do tego wszystkich swoich zmysłów, najlepszych odmian herbat czarnej i Oolong pochodzących z Indii, Sri Lanki oraz Chin.
Opłata: 100 PLN / 25€ / 35 USD
Liczba miejsc: 20
11.00-12.00 ‹ Cup of Excellence/COE Brazil Naturals Award Winning Cupping
Prezentacja prowadzona przez Filipa Bartelak i Vytautas Kratulis, członków i międzynarodowych sędziów COE
Zobacz opis z pierwszego dnia targów
Opłata: 200 PLN / 50€ / 70 USD
Liczba miejsc: 20
12.30-14.00 ‹ Wprowadzenie do degustacji kawy i warsztat klasyfikacji
Zobacz opis z pierwszego dnia targów
Opłata: 200 PLN / 50€ / 70 USD
Liczba miejsc: 30
13.00-14.00 ‹ Degustacja argentyńskiej Yerba Mate
Prowadzona przez PROARGEX
Yerba Mate jest w pełni naturalnym produktem, którego spożywanie przynosi wiele korzyści. w trakcie tych warsztatów profesjonaliści z Argentyny przedstawią genezę i pochodzenie tej herbaty, zaprezentują właściwości odżywcze oraz korzyści płynące z jej spożywania. Uczestnicy będą mogli także wziąć udział w degustacji Yerba Mate.
WSTĘP WOLNY
Liczba miejsc: 40
14.30-15.30 ‹ Degustacja skarmelizowanego cukru
Prowadzona przez Andre den Hartog, Buisman Ingredient
Skarmelizowany cukier stanowi naturalne rozwiązanie na polepszenie i wzmocnienie smaku kawy, wprowadza równowagę, dodaje konsystencji, a także daje możliwość zredukowania kosztów produkcji. Tego typu proszki są stosowane przy różnych rodzajach kawy. Dodawane są na przykład do kaw rozpuszczalnych (czystych, mieszankach typu 3-in-1 oraz 2-in-1 oraz cappuccino), kaw parzonych oraz do gotowych kaw z automatu. Podczas warsztatów prowadzonych przez firmę Buisman Ingredient uczestnicy będą mogli dowiedzieć się w jaki sposób łączyć skarmelizowany cukier z kawą oraz produktami kawo-pochodnymi, tak by wydobyć ich najlepszy smak.
WSTĘP WOLNY
Liczba miejsc: 30
15.00-16.00 ‹ Dlaczego herbata nigdy się nie znudzi – badając smaki owocowych i ziołowych herbat
Prezentacja prowadzona przez Ulricha Wincklera, Winckler Tea
Warsztaty prowadzone przez Winckler Tea wprowadzą uczestników w tematykę czarnych i zielonych herbat aromatyzowanych, herbat owocowych oraz ziołowych. Podczas spotkania zostaną omówione najnowsze trendy dotyczące aromatów i innych stosowanych składników oraz zagadnienia związane z tematyką marketingu tych produktów. Warsztatom towarzyszyć będzie degustacja prezentowanych herbat.
Opłata: 30 PLN / 10€ / 15 USD
Liczba miejsc: 30
13 LUTEGO 2014
11.00-12.30 ‹ Optymalizacja działalności online i E-marketingu
Prezentacja prowadzona przez Stepasa Parulisa, Adagio Teas
Prezentacja ta porusza zagadnienia związane z rozwojem sprzedaży internetowej online i jej znaczenia dla przemysłu kawowo-herbacianego. Na podstawie konkretnych przykładów i najlepszych praktyk branżowych, uczestnikom zostaną przedstawione praktyczne rady i wskazówki jak polepszyć i podnieść sprzedaż internetową, skutecznie zachęcić klientów do zakupu i promować swoją markę.
Opłata: 100 PLN / 25€ / 35 USD
Liczba miejsc: 20
11.00-12.00 ‹ Cup of Excellence/COE Brazil Naturals Award Winning Cupping
Prezentacja prowadzona przez Filipa Bartelak and Vytautas Kratulis, członków i międzynarodowych sędziów COE
Zobacz opis z pierwszego dnia targów
Opłata: 200 PLN / 50€ / 70 USD
Liczba miejsc: 20
12.30-13.00 ‹ Charytatywna aukcja kawy Cup of Excellence/COE Auction
Licytacja prowadzona przez Vytautas Kratulis, członka i międzynarodowego sędzi COE
Trzeciego dnia targów będzie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie, w którym wezmą udział pochodzący z Brazylii laureaci nagrody przyznawanej przez Cup of Excellence. Uczestnicy aukcji będą mogli licytować 200 gramowe próbki najlepszych brazylijskich kaw, wybierając spośród 20-25 różnych rodzajów. Jest to bardzo wyjątkowa aukcja, ponieważ na ogół kawy te są dostępne tylko i wyłącznie dla członków Alliance for Coffee Excellence, a ich minimalna wartość sięga 250 $. Wszystkie wpływy z aukcji zostaną przekazane przez ACE na rzecz programu edukacji rolników.
WSTĘP WOLNY
Liczba miejsc: 20