autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”
Jak uchwycić namiastkę Paryża na torcie? Jak harmonijnie łączyć kolory, zestawiać formy i bezbłędnie wykonać piping? Zapraszamy na kolejną lekcję szyku i elegancji w dekorowaniu tortów.
Do stworzenia tortu potrzebne będą: Produkty |
Dwa kolory
Masą cukrową wybarwioną na pudrowy róż oblekamy trzy torty. Czarna masa posłuży do obłożenia podstawy tortu, która powinna wcześniej wyschnąć.
Wieża Eiffla
Z czekolady plastycznej wybarwionej na czarno wycinamy cztery dokładnie takie same elementy wieży, używając szablonu i skalpela. Po wycięciu od razu łączymy elementy ze sobą i pozostawiamy do wyschnięcia.
Modne panie
Przy użyciu szablonów tworzymy kobiece postaci. Czarną czekoladę plastyczną cienko rozwałkowujemy i… uzbrajamy się w cierpliwość przy wycinaniu sylwetek z szablonu – jest to dość żmudna praca. Wycięte elementy przyklejamy w równych odstępach na bok środkowego piętra tortu.
Romby
Wybarwioną na czarno masę (najlepiej gumpaste) rozwałkowujemy na ok. 2 mm i kładziemy na formie silikonowej do tworzenia rombów. Masę rozwałkowujemy po powierzchni, tak żeby przecięła się według wzoru. Wyciągamy niepotrzebne romby, a pozostałe smarujemy klejem spożywczym i przykładamy do powierzchni dolnego piętra tortu.
Równe kropki
Za pomocą packi Polka Dots robimy małe wgłębienia w masie cukrowej najwyższego piętra tortu – tam nałożymy lukier królewski wybarwiony na czarno. Uwaga! Nie nakładamy lukru w miejscu, w którym będziemy przyklejać wizytówkę z imieniem solenizantki.
Wizytówka na tort
Literki wycinamy z czarnej masy cukrowej (najlepiej gumpaste). Z białej czekolady plastycznej – przy użyciu wycinaczki w formie ornamentu lub chmurki – wycinamy wizytówkę, po czym kładziemy ją na cienko rozwałkowanej czarnej czekoladzie plastycznej. Zostawiamy niewielki margines, wycinamy ramkę wokół wizytówki i przyklejamy na niej litery.
Tak przygotowany element przyklejamy na torcie i kończymy piping z czarnego lukru królewskiego. Na koniec układamy wszystkie elementy tortu i stawiamy przysłowiową wisienkę na torcie – w tym wypadku będzie to czekoladowa Wieża Eiffla.
fot. Adam Adamowicz