autor: Grados
Receptura na rant o śr. 18 cm
Składniki
150 g BRAUN Bisquick Plus
90 g jaj
40 g wody
5 g kakao
Wszystkie składniki razem ubić na wysokich obrotach, przełożyć do formy i piec w temp 180°c temp. przez około 20 min. Po ostudzeniu przecinamy na trzy części.
Gruszka żelka
200 g GRADOS Gruszka prażona
5 g soku z cytryny
10 g BRAUN Żelfix
Gruszkę prażoną wymieszać z sokiem z cytryny i doprowadzić do wrzenia następnie dodajć żelfix i razem gotować około 3 min. Gotową masę podzielić na połowę i wylać do okrągłych form aż do zastygnięcia.
Masa gruszkowa
40 g BRAUN Alaska gruszkowa
50 g wody
200 g ubitej śmietany bez cukru
Alaskę gruszkową Braun wymieszać z wodą i następnie połączyć z ubitą śmietaną na jednolitą masę.
Masa cytrynowa
40 g BRAUN Alaska cytrynowa
50 g wody
200 g ubitej śmietany bez cukru
Alaskę cytrynową Braun wymieszać z wodą i następnie połączyć z ubitą śmietaną na jednolitą masę.
Sposób przygotowania
1. W rant 18 cm posmarowany olejem i przyprószony cukrem pudrem układamy nasączony biszkopt, 1 masy gruszkowej, następnie krążek uprażonych gruszek.
2. Następnie wykładamy 1 śmietany gruszkowej i przykrywamy drugim biszkoptem.
3. Powtarzamy czynności wykonane poprzednio.
4. Tak złożony torcik odstawiamy do zastygnięcia.
5. Zastygły torcik przekładamy do przygotowanego rantu 20 cm a wolną przestrzeń wypełniamy masą cytrynową.
6. Wierzch smarujemy żelem Cristaline Braun a na niej układamy dekoracje z czekolady lub owoców.