autorka: Anna Berezowska, Cremino Homemade Bakery
RECEPTURA
(tort o średnicy 18 cm)
Biszkopt
4 jaja
0,5 szklanki maki pszennej tortowej
0,6 szklanki cukru
0,2 szklanki kakao
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (łyżka po łyżce). Dodać żółtka i zmiksować. Do masy wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec w 175oC przez ok. 45 min. Wystudzić.
Krem
100 g czekolady gorzkiej
250 g mascarpone
250 g śmietany kremówki 36%
3 szklanki orzechów włoskich
Orzechy włoskie podprażyć na patelni, ostudzić i drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie partiami dodawać mascarpone, mieszając trzepaczką do połączenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać łyżkę do masy czekoladowej i wymieszać; następnie dodać pozostałą część kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką. Połączyć z orzechami włoskimi.
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, nasączyć likierem kawowym. Blaty przełożyć masą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Obłożenie
100 g mascarpone
150 g śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Ubić mascarpone z kremówka na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Wykroić tort z tortownicy. Obłożyć kremem z mascarpone na gładko lub zacierając szpatułką w różne strony. Dowolnie udekorować, np. żurawiną, choinką i szyszką.
Anna Berezowska – była modelka, właścicielka kawiarni Cremino Homemade Bakery w Bielsku-Białej z domowymi wypiekami przygotowywanymi na miejscu