Wraz ze wzrostem spożycia lodów rośnie także społeczna świadomość konsumentów – w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego – z wyraźnym wskazaniem na tradycyjne, naturalne lody, oferowane przez rzemieślnicze lodziarnie i cukiernie.
Podobne artykuły
Lody bez (euro)szałuDlaczego klienci, robiąc zakupy, wybierają markety?Kiedy lato kaprysi… Plan B lodziarni wg polskiej sieci franczyzowej LodyBonanoMyśląc o nadchodzącym sezonie lodowym 2014, tradycyjnie wracamy do minionego roku, który jest podstawą planowania zamierzeń produkcyjnych. Dla naszej lodziarni . sądzę, że dla większości rzemieślników w branży również – sezon 2013 był udany. W przypadku naszej cukierni świadczą o tym skromne sukcesy w sprzedaży, a także wyróżnienia w skali regionalnej i ogólnopolskiej. Tradycyjnie z początkiem czerwca 2013 r. wystawiliśmy swoje lody na festiwalu Małopolski Smak, gdzie w półfinale w Krakowie (na Placu Wolnica) za tradycyjne lody maślankowe z borówkami otrzymaliśmy nagrodą Gran Prix w IX edycji konkursu „Małopolski Smak”, a także zdobyliśmy I miejsce w plebiscycie publiczności. We wrześniu 2013 r. wystawialiśmy nasze lody wraz z innymi małopolskimi produktami na stoisku Regionu Małopolska, podczas targów Polagra Food w Poznaniu. To tutaj zostaliśmy wyróżnieni tytułem „Polski Producent Żywności” oraz Dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za produkt lody tradycyjne – smak maślankowy z wiśniami.
Lody maślankowe to wynik naszych prób i poszukiwań w nowym podejściu do mlecznych surowców w produkcji lodów. Maślanka jest bogatym źródłem wapnia, witamin z grupy B, a zawarte w niej kultury bakteryjne kapitalnie regulują przebieg procesów fermentacji i trawienia w przewodzie pokarmowym. Cenną zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczów. Wszystkie te dobroczynne własności „przenoszone” są do lodów maślankowych – a ich orzeźwiający, kwaskowaty smak znakomicie gasi pragnienie w upalne dni.
To tylko jeden z przykładów budowania własnej oferty produkcyjnej na kolejny sezon. Jak zawsze z uwagą śledzimy proponowane przez ofertę zewnętrzną nowe smaki i trendy dla branży lodziarskiej, które początkiem roku ogniskują się na światowych targach lodziarskich SIGEP w Rimini we Włoszech. Włochy są nie tylko kolebką kultury i sztuki europejskiej, są także kolebką i mekką europejskiego lodziarstwa. Choć pisane źródła wskazują na Chiny, wiemy na pewno, że już w czasach cesarstwa rzymskiego na Sycylii Arabowie mieszali lód z góry Etna z owocami i miodem, uświetniając uczty takim chłodzącym menu. Lody, które konsumujemy dzisiaj, wiążą się z nazwiskiem florentczyka Bernardo Buontalenti, zaopatrującego dwór Katarzyny Medycejskiej w produkt zbliżony do obecnych lodów.
Od tego czasu sztuka produkcji lodów we Włoszech doskonaliła się, rozprzestrzeniając się tak w Europie, jak i na cały świat.
Nie dziwi nas fakt, że to właśnie Włosi byli inicjatorami Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych, ustanowionego przez Parlament Europejski. W lipcu 2012 r. w swoim oświadczeniu Parlament Europejski, głosami także polskich eurodeputowanych, ustanowił dzień 24 marca świętem lodziarzy rzemieślników – jako europejski dzień lodów produkowanych metodą tradycyjną. Po raz pierwszy obchody tego święta zorganizowano w ubiegłym roku we Włoszech, w Austrii, Niemczech i Czechach. Planowana jest także organizacja tego wydarzenia w Polsce, począwszy od 24 marca 2014 r.
Niebawem, po zapowiedzianej w Rimini na targach SIPEP konferencji przedstawicieli Parlamentu Europejskiego, zostanie formalnie ogłoszony fakt przystąpienia naszego kraju do zorganizowania w tym roku tego lodziarskiego święta oraz wskazany organizator.
Mam nadzieję, że Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych przyczyni się do skutecznej promocji zarówno naszych wyrobów, jak i rzemiosła lodziarskiego. Sądzę, że w inicjatywę włączy się całe nasze środowisko, by edukować naszych konsumentów o prawdziwych walorach tradycyjnych lodów i wzmocnić siłę europejskiej akcji.
Całemu Koleżeństwu lodziarskiemu życzę udanego sezonu!
Andrzej Mędrala
Andrzej Mędrala |