...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Upiorny, ale i słodki - Sylwester szefów kuchni i cukierni

Tradycji stał osię za dość - 24 paździenrika na zamku Ryn odbył się Sylwester szefów kuchni i cukierni. W ten sposób organizatorzy składają hołd wszystkim osobom z branży, którzy w okresie świąt oraz sylwestrową noc pracują ciężej, niż zawsze.

Sztab ludzi, a to kucharze, piekarze, cukiernicy, szefowie kuchni i cukierni nie mają czasu ani na odpoczynek, ani dla swoich rodzin. Okres od Wigilii do Nowego Roku, a często i Trzech Króli to dla nich okres pracy nie mniej wytężonej niż okres sezonu wakacyjnego w miejscowości nad jeziorem, morzem lub w Zakopanem, czy innej górskiej miejscowości.

Sztab ludzi pracujących dla satysfakcji gości sylwestrowych zabaw to nie wszystko. To, czego nie widzą uczestnicy zabaw odbywających się 31 grudnia, to fakt, że każdy z członków zespołów kucharzy i cukierników pozostaje tej znamiennej nocy wyłącznie wśród swojej gastronomicznej rodziny. Jego rodzina, żona, dzieci, dziewczyna lub chłopak są sami w domu. 

Sylwester i Nowy Rok w październiku! Cóż za niedorzeczny pomysł powie wielu, których empatia niestety jest ograniczona. Sylwester i Nowy Rok w październiku, to rozwiązanie, które z myślą o wszystkich wyżej wymienionych zaproponował kilka lat temu Krzysztof Robert Szulborski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Od kilku lat ten znany i popularny kucharz organizuje jesienne spotkania dla około 200 kucharzy i cukierników. Indywidualne zaproszenia otrzymują osoby szczególnie zaangażowane w pracę w kuchniach i cukierniach najlepszych lokalizacji w kraju. Jak powiedział mi organizator, idea imprezy jest związana z tym, że należy dać szansę tym cichym bohaterom na spędzenie Sylwestra i przywitanie Nowego Roku Gastronomicznego w towarzystwie bliskich osób, przyjaciół.

 


Gośćmi imprezy są oczywiście sponsorzy, a także autorytety świata kulinarnego i cukierniczego. Na miejsce tegorocznych obchodów wybrano hotel i restaurację Zamek Ryn na Mazurach. Tym razem zabawa odbywała się pod hasłem „Upiorny Sylwester Szefów Kuchni i Cukierni”.

 


Licznie zgromadzona śmietanka branżowa spożywała profesjonalne dania przygotowane przez zespół pod kierunkiem Ireneusza Koniuszka, Chefa zamkowej kuchni. Kulminacyjnym elementem pokazu kulinarnego zamkowej kuchni było wprowadzenie przez krzyżackich rycerzy wielkiego tortu ozdobionego czapką z logo Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Imponujący tort będący przestrzenną interpretacją kucharskiej czapki ponadnaturalnej wielkości przygotowany został przez zespół pod okiem Zamkowego Cukiernika, Szefa cukierni Jakuba Kardasa. Choć doskonale uformowany, długo nie oparł się zgromadzonej śmietance świata kuchni i cukierni. Uwagę zwracały dodatkowe ozdoby tortu w postaci ciasteczek pokazujących zarówno logo stowarzyszenia, jak i logo samej imprezy. Ozdoby te wyszły spod ręki Agnieszki Ganowicz-Rolbieckiej z niewielkiej kaszubskiej miejscowości Tuszkowy znanej z łamów Mistrza Branży za sprawą niezwykle precyzyjnie wykonywanych pierniczków zdobionych okolicznościowymi obrazami, a także, a może szczególnie wzorami bazującymi na haftach richelieu.

 

 

Na miejscu był i zrelacjonował: Rafał Nowakowski 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji